Нужно ли ти е висше образование, за да имаш успешен бизнес?


Нужно ли ти е висше образование, за да имаш успешен бизнес?
Снимка:

5420

Бил Гейтс. Стив Джобс. Марк Зукърбърг. Майкъл Дел. Какво е общото между тези супер успели хора? Всички те не са завършили висшето си образование. След като основателите на някои от най-успешните компании в света не се нуждаят от университетска диплома, дали това не важи и за теб? Сайтът Under30CEO посочва, че все пак образованието има своите големи предимства, които не са за пренебрегване.

Бил Гейтс и Марк Зукърбърг може и да са напуснали Харвард, но по това време и двамата вече са били много добри компютърни програмисти. Ако притежаваш дадено умение, университетът е добра възможност да го развиеш. Логично, там може да се придобива теоретичната част от знанията, нужни за започването на бизнес.

Освен това нека си признаем – квалификацията в дипломата изглежда добре. Не бихте вярвали на лекар без диплома, нали? Официалният документ за уменията ти е огромен плюс в 99% от случаите, а и остава ефективен начин да запознаеш някого със способностите си.

Да не забравяме, че в някои индустрии си е нелегално да работиш без завършена степен. Това важи дори ако подготвяш собствен продукт за пускане на пазара. Можеш и да наемеш някой с нужната квалификация, за да ти помага и за да спазиш правилата. Ако обаче имаш собствен документ, спестяваш пари като си вършиш задачите сам.

Образованието е важно и в друг аспект – то приучава на дисциплина, а и чрез него добиваме увереност. Дипломата обаче не показва другите видове умения, които също са изключително важни за успех в бизнеса – умение да запомняш нови неща, да преодоляваш трудностите, да организираш времето си. Овладяването на тези неща не става за един ден, но може да има огромен ефект в кариерата.

Освен хората, които се отказват от образованието си, когато станат успешни, има и друг случай – хора с огромни компании, които решават да се върнат в университета. Очевидно учението има какво да им предложи. Ако смяташ, че то ще обогати по някакъв начин живота ти, то значи си струва да инвестираш в него.

Времето, прекарано в университета, има и друго основно предимство. Там може да се изгради мрежа от контакти . Успешният бизнес рядко е продукт само на един човек. А къде другаде ще срещнеш хора със същите интереси, сходни умения, свежи идеи, ако не в университета?

Висшето образование си е и един резервен вариант. Да предположим, че бизнесът фалира. Напълно възможно е във времена на икономическа несигурност. Ако нямаш достатъчно спестявания, ще се наложи да потърсиш друга работа. Дадената квалификация ще помогне в този случай, поне докато си стъпиш на краката.

И така, нужно ли е висшето образование?

Можеш да получиш практически познания за дадена бизнес сфера, ако работиш за някой, който е част от нея, преди да се хвърлиш да градиш собствен бизнес. Дори да има трудни моменти, уроците, които ще научиш, ще си струват. Иначе в университета не е нужно да учиш точно бизнес специалност. Доста по-полезни са например програмирането, научните специалности, инженерството. Психологията пък ще ти помогне да влезеш в главата на клиента и да разбереш как да го привлечеш към продукта си.

Така че просто си задай въпросите какво има да ти предложи висшето образование и би ли могъл да инвестираш същите време и пари в нещо по-полезно? Отговорите ще те насочат кой е най-добрият вариант за теб.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички