Очаква се от ЦЕРН да обявяват откриването на мистичната божествена частица


Очаква се от ЦЕРН да обявяват откриването на мистичната божествена частица
Снимка:

839

Учените в Големия адронен колайдер в Женева са на път да направят сензационно ракритие – те успяха да уловият следите на мистичният Хигс бозон, наричан още „божествена частица”. Страстите са нажежени, слуховете изобилстват.

Защо е цялата тази истерия? Тайнственият хигс бозон, чиито лов продължава от десетилетия, ще даде отговор на фундаменталния въпрос защо частиците има маса. Ясно е, че без маса, няма да има атоми, звезди, планети – нито пък ще сме тук да се чудим що е то хогс бозон.

Големият адронен колайдер, най-мощния в света ускорител, струващ 10 млрд. долара, работи на пръв поглед на прост принцип: той сблъсква два протонни лъча при скорост, близка до светлинната, с надеждата да открие нови феномени сред хаоса на удара.

Според теорията, пространството е запълнено от така нареченото поле на Хигс, предавано от частици, известни като хигс бозони. Когато взаимодействат с полето, другите частици придобиват маса – с прости думи, чувството е, като че се опитват да се придвижат през плувен басейн.

Хогс бозонът е последното липсващо липсващо парченце от пъзела на Стандартния модел на Вселената – най-широко приетото обяснение на принципите, по които работи космоса.

Четири от шестте физика, носещи заслугата за описанието на Хигс механизма през 60-те са били поканени в ЦЕРН в Женева, включително проф. Питър Хигс, на когото е кръстена мистичната частица. Така напрежението преди официалното изявление нараства, в очакване на сензационни разкрития.

Според непотвърдени слухове, сигналът, засечен през декември при маса от 125 гигаелектрон волта, се е засилил.

Улавянето на нови частици е хазартна игра - учените анализират много сигнали и трябва да докажат, че не става въпрос за статистическа грешка. Те измерват вероятността да са се натъкнали на откритие чрез коефициент, наречен сигма. Стойност от около три сигма означава, че вероятността „там да има нещо” е около 700:1, а за да бъде потвърден пробив, индикаторът трябва да надмине пет сигма – или 3.5 млн към едно шанс, че не става дума за грешка.

Според спекулациите, от Женева ще обявят, че са успели да пропълзят над четири сигма. Това може и да не е достатъчно, за да кажем, че вече сме открили божествената частица, но определено би маркирало убедителна крачка в тази посока.

Физици обаче предупреждават, че дори колегите им от ЦЕРН да успеят да докажат с ниво на сигурност пет сигма, че са открили нова частица, ще им предстои години работа, преди да убедят света, че става дума именно за мистичния хигс бозон.

 

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички