От зле по-зле: най-провалените държави в света


От зле по-зле: най-провалените държави в света
Снимка:

1150

Колкото и да е зле положението в България, има и далеч по-лоши варианти. Понякога чак е трудно да повярваме, че е 2013 г., а светът все още не е открил начин да се справи с бедността и да укроти проявите на жестокост. Списанието Foreign Policy публикува годишната си класация за държавите на планетата, които се намират в най-лошо политическо и икономическо положение. Подреждането се базира на 12 различни социални, икономически, политически и военни показатели.

10. Зимбабве. По думите на мнозина експерти държавата е ръководена от един от най-лошите диктатори в света – Робърт Мугабе. Повече от 1 млн.жители на Зимбабве са болни от СПИН. Инфлацията е толкова зле, че правителството обмисляше да създаде банкнота за 100 трилиона  долара.

9. Централноафриканска република. Още от получаването на независимостта си през 1960 г. страната е раздирана от вътрешни конфликти. Местното население е видяло много жестокости, има огромен проблем с бежанците, а икономическите показатели са критични.

8. Хаити. Нещата още повече се влошиха за островната държава след опустошителното земетресение през 2010 г. Тогава 6% от населението се разболя от холера, като се предполага, че болестта е била донесена от някои от пратениците на ООН. Хаити е и една от най-бедните страни в света.

7. Афганистан. Дори след години на управление, подккрепяно от САЩ, както и на реконструкции, водени от ООН, Афганистан все още не може да се оттърси от последиците от режима на талибаните.  Сред големите проблеми на страната са ниската сигурност и определяното като слабо правителство.

6. Йемен. Свикнали сме да свързваме Близкия Изток с несметни петролни богатства. Не така стоят обаче нещата с Йемен, която е сред най-бедните държави в региона. Сигурността там е оценена изключително ниско, заради доминирането на ислямските екстремисти.

5. Чад. Самата държава е едва на 49 години, а населението й има най-ниската продължителност на живота в света въобще. Инфраструктурата е на кошмарно ниво, а тежки нарушения на човешките права се случват ежедневно. Нестабилността се засилва от конфликтите в съседните Централноафриканска република и Судан.

4. Южен Судан. Сред основните проблеми на младата държава, която се отдели от Судан през 2011 г., са множеството заровени мини по цялата територия и липсващата ваксинация срещу редица болести. Южен Судан разчита за съществуването си изцяло на ООН.

3. Судан. Ужасяващият геноцид в Дарфур още дълго ще влияе на цялостното състояние на страната. Тя има възможно най-ниските показатели заради проблемите с бежанците, жестокостите срещу населението и лошата икономика.

2. Конго. СПИН, недохранване, замърсяване, епидемии от болести. Това са само част от сериозните проблеми на Конго. Стотици хиляди хора умират всяка година заради вътрешните конфликти в страната, а над 400 000 жени годишно биват изнасилени там.

1. Сомалия. Войните от години разтърсват Сомалия. Средната продължителност на живота там е едва 51 години за мъжете и 47 години за жените. Индексът на детската смъртност е 2 от общо 10. Страната има най-лошите показатели за бежанци, зачитане на човешки права, управление.  

 

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички