Отбелязваме Деня на водата


Отбелязваме Деня на водата
Снимка:

779

Днес, 22 март, е Световният ден на водата.

Денят фокусира вниманието върху водните ресурси и важността да се полага непрекъсната грижа за тях.

Ние трябва да си припомним, че водата е най-скъпоценният ресурс, жизненоважен за нашия живот, за нашата икономика и за околната ни среда.

По повод празника днес в страната ще се състоят различни инициативи.

Международен Воден Мост организират сдружение „Аз обичам водата” и Международен SPA мениджъри клуб в партньорство с Национална спортна академия “В. Левски” (НСА) и Столична община.

В мрежата на IWB 2012 чрез видео-връзка ще се включат над 15 информационни центрове от страната и чужбина. Във всяка една от точките на Водния мост ще протече програма, тематично свързана със Световния ден на водата, която в определени часове ще може да се наблюдава от екраните във всички центрове на мрежата.

Младите хора на България разработват електронна информационна инфраструктура, с чиято помощ ще се изгради клъстерна мрежа от партньори в десетки точки на България, Балканите, Европа и света, които ще представят разнообразна палитра от събития: бизнес изложения, кръгли маси, празнични чествания, изложби, прожекции, почетни лекции, открити уроци, посещения до значими водоизточници, конференции и други. Всички участници ще изградят временни информационни центрове за провеждане на онлайн-видеовръзка (skype, facebook) от мястото на събитието.

Участниците и посетителите на отделните акции ще могат да проследяват “на живо” програмата във всеки един от пунктовете на клъстерната структура и най-важното – да изразяват мнение, да публикуват коментари, да задават въпроси на участници от целия свят. Видеоизлъчвания от форума могат да се гледат в реално време ТУК.

Основната цел на форума е да мотивира клъстерна международна отговорност относно политиките за водата, сред младите хора на планетата и представителите на партньорската мрежа в международния форум – университетите, гражданския сектор, бизнеса и индустрията, местната и изпълнителната власт (общинските управи, министерствата) на национално, регионално, европейско и международно равнище. За целта ще се положи основата на международно младежко движение “Синият клъстер”.

Домакин на Международен Воден Мост 2012 е град София. Главният информационен център по време на събитието ще се организира в сградата на Софийската Централна Баня.

В столицата временни информационни центрове ще има в Националната Спортна Академия, Експо Баня София, х-л Кемпински-Зографски, Нов Български Университет, Лесотехнически Университет, Минно-геоложки Институт,ВИАС.

В мрежата на Международен Воден Мост 2012 ще се включат и общините Благоевград, Варна, Плевен и Пловдив. Поздравителни включвания ще направят и представители на академичните общности в държавните университети на Словения, Черна гора и САЩ, град Валдоста, щат Джорджия.

По повод празника се организира и Изложба под наслов „Водата е живот – животът е хубав“. Тя ще се състои тази вечер от 18:30 часа в градинката пред „Кристал“, срещу Военния клуб, а фотосите ще останат изложени до 31 март 2012 г.

Изложбата представя фотографии, запечатали моменти от спускания в бърза и спокойна вода, интересни райони в България и чужбина, вълнуващи мигове от състезания и водни походи, настроенията и невероятното чувство от общуването на човека с природата, стихията и силата на водата – преживявания, които фотографът успява да улови за части от секундата. 

По повод Световния ден на водата „Софийска вода” ще осигури музикална система в помещението с филтърните басейни в Пречиствателна станция за питейни води (ПСПВ) Бистрица, съобщиха от дружеството.

През целия ден в корпуса с филтрите ще звучи спокойна и приятна класическа музика, която ще внася допълнителна хармония в структурата на водата. Идеята на "Софийска вода" е освен да пречиства питейната вода по надеждния конвенционален метод, да се опита да повлияе положително върху нейната кристална решетка, използвайки нетрадиционния метод, основаващ се на изумителното свойство "памет" на водата.

На сайта на "Софийска вода" www.sofiyskavoda.bg ще бъде публикувана брошура с информация за качествата и състава на водата и грижите, които компанията полага ежедневно, за да доставя чиста и здравословна вода на своите клиенти.

Инициативите на „Софийска вода” целят да напомнят на столичани колко е важно да се пие вода и са свързани с грижата за здравето и здравословния начин на живот на хората, като част от социално отговорните практики на дружеството.

Инициативата за честване на Световния ден на водата се заражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Жанейро. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви, посветени на водата. По информация на ООН-Вода днес на планетата 27% от градското население няма достъп до водопроводна мрежа, четвърт от жителите – 790 милиона души са лишени от възможността да ползват канализационна система. Липсата на чиста питейна вода всяка година причинява смъртта на 2 млн. души по света, а едва 0.5% от водата е годна за пиене.

През 2012 г. денят протича под мотото “Безопасност на вода и храна”.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички