Откриха кой е идеалният ритъм на работа


Откриха кой е идеалният ритъм на работа
Снимка: Thinkstock

4250

Осемчасовият работен ден се въвежда по време на Индустриалната революция с идеята да времето за труд да се регулира, тъй като много работници във фабриките са карани да работят по много повече без почивка. Преди 200 години той може и да се е възприемал като хуманна и модерна практика, но днес е напълно неефeктивен, пише Entrepreneur.

Наскоро Draugiem Group изследва навиците на голяма група служители, най-вече колко време им отнемат определени задачи в сравнение с нивото им на продуктивност. Изводът? Няма значение колко дълъг е работният ден, а как е структуриран. Оказва се, че хората, които редовно си правят малки почивки, отхвърлят много повече работа.

Идеалният ритъм е 17 минути почивка на всеки 52 минути труд. Изследователите накарали някои от служителите да го следват за известно време и наблюдавали значителен скок на фокуса и ефективността. Служителите не проверявали профилите в социалните си мрежи постоянно, не се поддавали на разсейващи фактори, връщали се от кратките почивки видимо освежени и концентрирани.

За да сработи тази рутина обаче е изключително важно по време на почивките наистина да се откъсвате от работата, съветват учените. Ставайте от бюрото, не взимайте телефона със себе си, не мислете за ангажиментите си. Най-добре ще релаксирате, ако се разходите, почетете книга или поговорите с някой колега за дребни, незначителни неща.

 

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички