Перфекционист = работохолик?


Перфекционист = работохолик?
Снимка:

1555

Лоши новини за перфекционистите. Според ново изследване, публикувано в журнала Personality and Individual Differences, перфекционизмът и работохолизмът вървят ръка за ръка, пише LearnVest. Това не е особено изненадващо, но се оказва, че има определен тип перфекционисти, които са по-предразположени към преработване от останалите.

Анализаторите дефинират т.нар „себеориентирани перфекционисти”. Става въпрос за хора, които получават чувство на удовлетвореност само ако са достигнали стандартите, които сами си поставят в кариерата. Има обаче и „социално зависими перфекционисти”, които усещат непреодолима нужда да отговорят на високите очаквания на другите.

По-вероятно е първият тип хора да се превърнат в работохолици, докато вторият тип не са толкова предразположени към застояване на работното място.

„Работохолизмът при себеориентираните перфекционисти се характеризира с голямо его, както и с мотивиране чрез награди и наказания, които човекът сам си налага”, казва анализаторът д-р Хоаким Стобър.

Мнозина смятат, че да бъдеш работохолик е полезно за кариерата в днешно време. Експертите обаче казват, че работохолизмът е нещо доста по-сериозно от това да имаш голям ентусиазъм за работа. Явлението може да бъде опасно за физическото и емоционалното здраве и да доведе до проблеми в социалните взаимоотношения.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички