Пет финансови въпроса за младоженци


Пет финансови въпроса за младоженци
Снимка:

803

Ако вече избирате сватбената рокля и уточнявате списъка с гости, е време спешно да обсъдите някои финансови въпроси. Може и да не звучи особено романтично, но любовта сама по себе си често се оказва безсилна да предотврати развода, когато споровете за пари вгорчат живота на младоженците.

Опасявате се, че повдигането на тази тема ще разруши връзката ви? Е, тогава по-добре това да стане сега, отколкото след като сте се врекли пред олтара.

Така че – ако искате бракът ви да просъществува, е време за някои сериозни въпроси, които да зададете на бъдещата си половинка.

Какви дългове имаш?

Не забравяйте – всеки, в периода на флирта, се опитва да изглежда по-привлекателен (и заможен), отколкото всъщност е. След като скоро ще живеете заедно обаче, е време да сте наясно с точните факти. Опишете подробно и собственото си финансово състояние.

Прикриването на непогасените заеми е лошо начало за един брак. Дори и да не сте премълчал нарочно, подобен пропуск определено ще изгради стена на недоверие между вас.

Каква е кредитната ти история?

Повечето младоженци са и потенциални новодомци. Ако смятате да теглите ипотечен кредит, ще се окажете неприятно изненадан, когато откриете, че вашият нов съпруг (или съпруга) е имал предходни задължения, които не са били погасявани коректно.

Затова – освен за текущите заеми, попитайте и за миналите.

Нещо повече – ако бъдещата ви половинка се отнася небрежно към харчовете по кредитните си карти, по-добре да го помолите да коригира поведението си преди да обвържете живота и финансите си.

А децата?

Да, сигурно вече сте обсъждали дали искате деца. Може би дори сте избрали имената им. А дали дискутирахте по-практичните проблеми – единият от двамата ще трябва да остане у дома за известен период от време, за да се грижи за бебето. Как тогава ще преживявате и ще посрещате по-високите сметки?

Погледнете и по-далеч в бъдещето – Феята на зъбките може и да не ви излезе скъпо, ами образованието? Правете плановете си отсега.

Ако един от двама ви вече има деца от предходен брак, тогава обсъждането на тези въпроси е спешно.

А родителите ти?

Поразпитайте за бъдещите тъща и тъст или свекърва и свекър. Истината е, че отношението ни към парите се гради, както повечето модели на поведение, докато сме още деца.

Един поглед към финансовото състояние на родителите ще ви даде доста реалната представа за поведението на бъдещата ви половинка, що се отнася до сметките и общият ви спестовен влог.

Кой какво ще плаща?

Дали ще имате отделни сметки? Или финансите ви ще са общи? Кой ще плаща сметките? Обикновено с тази задача се наема по-отговорният от двамата, но дали е честно само един да поеме отговорността?

Какъв стил на живот възнамерявате да водите? Кой ще плаща, ако единият обича да ходи често по заведения с приятели? Или – още по-лошо - ако си пада по хазарта?

Ще спестявате ли за пенсия? А за образованието на децата?

Ако успеете да обсъдите всички тези въпроси, без да се скарате и след това все още страстно желаете да се вречете пред олтара – значи най-вероятно ви очаква един успешен брак.

Анна Уолф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички