Пет от най-странните икономически индикатори в света


Пет от най-странните икономически индикатори в света
Снимка:

624

Всеки ден частни и обществени анализатори се борят, за да очертаят ясна картина на състоянието на икономиката и с малко късмет дори да предвидят бъдещите тенденции.

Не ни изненадват докладите за заетостта, промишлената продукция или брутния вътрешен продукт.

Някои експерти обаче имат по-нестандартен подход при изготвянето на икономическите индекси. Кои са някои от най-странните показатели, изчислявани в света, представя изданието BusinessInsider.

Индекс „Първа среща”

Идеята: В тежки икономически времена сме депресирани и чувстваме самотата по-остро от всякога. Затова и полагаме повече усилия да намерим брачен партньор.

Доказателствата: Стратистиката на Match.com потвърждава тази връзка – през последното тримесечие на 2008 г., когато избухна финансовата криза, сайтът им е отчел рекордни за последните седем години посещения. Трафикът се оживил значително и след терористичните атаки от 11-ти септември.

Дължината на пениса

Идеята: Икономиките на държавите, в които средният размер на мъжките пениси е наистина среден, се представят по-добре от тези в двете крайности.

Доказателствата: Проучването е проведено от Tatu Westling към Хелзинския университет и връзката е потвърдена. Но с какво се обяснява тя? Нивата на тестостерон определят склоннността на силния пол да поема рискове, а от финансова гледна точка не е разумно нито да си твърде внимателен, нито твърде хазартно настроен.

Индексът „Подсечени дупета”

Идеята: За да спестят пари, родителите на новородени бебета се опитват да ограничат разходите за памперси, като ги сменят по-рядко.

Доказателствата: Според Symphony IRI при тежки икономически времена, броят на подсечените дупета наистина нараства – с 2.8% при 7% понижение в продажбите на еднократни пелени.

Индексът „С биричка пред телевизора”

Идеята: Когато парите не достигат, не харчим по кръчми и пъбове. Вместо това си купуваме биричка за вкъщи. Резултатът: сервитьорки и бармани се тълпят в Бюрата по труда.

Доказателствата: В Европа 73% от работните места, свързани с бирената индустрия, не са в самите пивоварни, а в заведенията. За периода 2008-2010 г., секторът отбелязва 12% понижение на заетостта, спрямо средно 2% за Стария континент като цяло.

Индексът на високите токчета

Идеята: Зависимостта е обратно пропорционална – колкото по-нисък е икономическият ръст, толкова по-високи са токчетата, докато потребителите търсят по-екстравагантна мода, която да ги разтуши от проблемите на ежедневието.

Доказателството: В този случай доказателствата са противоречиви. Макар че жените се покатериха на по-високи обувки по време на Великата депресия, или в периода 2008-2009 г., икономическите проблеми на САЩ от 2010 и 2011 г. не се отразиха на дължината на токчетата.

Анна Улф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички