Пет златни правила как да работим ефективно от дома си


Пет златни правила как да работим ефективно от дома си
Снимка:

657

Новият шеф на Yahoo! Мариса Майер забрани на служителите си да работят от вкъщи. Тя вероятно се опасява, че те просто мързелуват скришом. Факт е, че хората, превърнали дома си в офис, са изправени пред редица разсейващи изкушения. От друга страна обаче, дистанционните работни места едва ли ще загубят популярност – чрез тях не само служителят се възползва от възможността за гъвкаво планиране на задълженията си, но и работодателят пести пари.

Как да организираме работното си място и деня си, за да докажем, че сме не по-малко ефективни от колегите, останали под зоркия поглед на началниците, съветва британското издание The Guardian.

1. Създайте си убежище

Създайте си убежище далеч от стаята, в която играят децата, от колекцията ви компакт дискове и от телевизора. Обградете се с неща, които ви вдъхновяват – произведения на изкуството, цветя или каквото ви е по вкуса. И помнете – никой на този свят, освен може би Уинстън Чърчил, не е работил ефективно, докато си лежи в леглото.

2. Минете на дигитална диета

Работодателят ви се притеснява, че ще прекарвате цялото си време, сърфирайки произволно в нета или вързан в социалните мрежи. Докажете му, че бърка и минете на дигитална диета – всеки ден изключвайте интернета за определен период от време и се посветете на служебните задачи, които не изискват да сте онлайн.

3. Изгответе план на деня си

Докато никой не наднича зад рамото ти е лесно да се отпуснеш и да забавиш темпото. Затова всеки ден си поставяйте конкретни задачи и не ставайте от стола, докато не сте ги завършили. Вечерта планирайте какво ще правите на следващия ден.

4. Не забравяйте човешкия контакт

Повечето хора така или иначе биха се побъркали да прекарват дните си в изолация. Дори и да не ви липсват социалните контакти обаче, не забравяйте, че те са жизнено необходими.  Дори и да не се срещнете непременно с колеги, обядвайте с приятел, или звъннете на ваш роднина. Разговорите с други хора ще ви заредят с идеи и енергия.

5. Възползвайте се от предимствата

Да работиш от дома си има много предимства, но на първо място може би се нарежда гъвкавостта. Запитайте се: къде и кога се трудя най-ефективно? Музата спохожда някои в ранни зори, а при други творческата енергия достига пика си след свечеряване. Дали ви е най-лесно да се концентрирате при пълна тишина, или в уютната шумотевица на близкото кафене? Разполагате със свободата да избирате – възползвайте се от нея!

Анна Улф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8056
  • GBP
    1
    2.27846
  • JPY
    100
    1.16121
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички