Петте характеристики на лошия шеф


Петте характеристики на лошия шеф
Снимка:

816

Неудачният мениджмънт е като порното: трудно е да го дефинираш, но не можеш да го сбъркаш, след като го видиш.

Мишел Бенджамин, главен изпълнителен директор и основател на Benjamin Enterprises, която от 30 години помага на компаниите да подобрят корпоративната си култура, представя пред Yahoo! Small Business Advisor кои са петте основни характеристики, по които ще разпознаем лошия шеф. Внимание! Тази личност не само подронва лоялността на служителите, но и намалява шансовете за успех на компанията.

Арогантен

Лошите шефове смятат, че са по-добри от останалите и създават култура, която може да се опише като „мен срещу тях”.

Обикновено всичко опира до желанието на директора да защити поста и властта си. Неуверен в способностите си, мениджърът крие това зад арогантността си и обявява война на всеки, който може да го измести – и особено на по-талантливите си подчинени.

Подобна стратегия обаче не е от полза никому, демотивира персонала и е чиста загуба на време.

Непрозрачен

Не е нова идеята, че прозрачността спомага за изграждане на доверие и подобрява представянето на организациите. Някои мениджъри обаче все още не са запознати с тази проста истина. Защитават гърба си, като се зариват с документи, готвейки се да прехвърлят отговорността на чужди плещи в случай на неуспех.

Необщителен

Като не споделят плановете си, неудачните мениджъри се лишават от ценните идеи, които могат да получат от персонала. Разискването на проблемите и възможностите не само отваря шанса за гениални хрумвания, но и помага на служителите да се почувстват ценени и да повярват, че и техният глас има значение.

Очакват да четете мислите им

Конкретен пример: шефът ви среща край машината за кафе и без да обясни подробно, ви задава някаква задача. Сеща се да провери напредъка след седмици и чак тогава откривате, че целият проект е тръгнал в грешна посока. Успешните мениджъри знаят, че времето, отделено за обяснение на всеки детайл, е добра инвестиция. Те не очакват да четете мислите им.

Дистанциран

Добрият шеф се грижи за служителите си и това не е просто някаква лигава нюейдж философия. За да управляваш хората добре, трябва да си наясно със слабите и силните им страни, което означава да отделиш време да ги опознаеш.

А може ли лошият шеф да се промени? „Хората могат да се научат, но това изисква сериозни усилия.”, казва Бенджамин.

„Ако си шефът, само от теб зависи да признаеш недостатъците си и да търсиш начини да станеш по-добър. А това няма да се случи, ако си арогантен.”

Анна Улф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички