По-дебели = по-високи пенсии?


По-дебели = по-високи пенсии?
Снимка:

604

Несъмнено, затлъстяването на населението е огромен социален проблем, който тревожи всички развити нации без изключение. Дали обаче не е вярна поговорка „всяко зло – за добро”, и дали страховитата тенденция няма да донесе и някои ползи?

В това са убедени анализатори от Bank of America Merill Lynch, които описаха „глобалната битка” срещу наднорменото тегло като „мега инвестиционна тема”.

Според публикувания тази седмица доклад, инвестициите, насочени към добре подбрани компании, предоставят златна възможност на инвестиционните и пенсионни фондове да постигнат печалби на унилия напоследък фондов пазар. От изгодните вложения ще имат полза не само институционалните играчи, но и дребните инвеститори, а и всички пенсионери.

Наистина, по-строгите регулации ще създадат проблеми на някои компании – особено на тези, които разчитат на продажбите на храни с високо съдържание на захар или мазнини.

Други обаче могат само да спечелят. На първо място се нарежда фармацевтичната индустрия, предлагаща хапчета за отслабване и други програми за регулиране на теглото. Не трябва обаче да се игнорира и секторът на здрвеопазването, производителите на диетични продукти, облекла, спортни съоръжения и др.

Според данни на Световната здравна органиция, около 500 млн. души по света страдат от затлъстяване, а още 1.4 млрд. – от наднормено тегло. Пазарът на стоки и услуги, насочени към хората с по-широки талии, нашепва изкусителни обещания за печалби.

От BoA Merrill Lynch препоръчват на инвеститорите да насочат вниманието си към четири ключови области.

На първо място се нарежда фармацията, и то не само компаниите, предлагащи средства за отслабване. Нараства нуждата от медикаменти за всички свързани със затлъстяването здравни проблеми, като високо кръвно налягане, диабет, бъбречни заболявания, и др. Доставчиците на съоръжения и оборудване за болниците също ще напълнят джоба от някои продукти, като по-широки легла, например.

Второто златно поле е хранителната индустрия. Тези, които успеят да се наложат на пазара на здравословни храни, в момента с мащаб от 663 млрд. долара, ще се похвалят с „тлъсти” печалби, уверяват експертите на Bank of America.

Не трябва да се забравят и производителите на облекла и спортни съоръжения – две индустрии, които тепърва ще набират скорост.

Някои анализатори обаче подхождат по-скептично към обещаващия Елдорадо.

Дариус МакДермът, управляващ директор на Chelsea Financial Services, цитиран от британското издание The Telegraph, предупреждава, че инвестиционните и пенсионни фондове не могат да рискуват да държат всичките си яйца в една кошница.

„Достатъчен е един скандал, една негативна новина или нов конкурент, за да се сринат акциите от портфолиото ти” – коментира той.

Затова финансовите експерти препоръчват на дребните играчи да се насочат към специализираните инвестиционни фондове, вместо да рискуват с индивидуално участие, независимо колко обещаващо изглежда бъдещето на избраните акции.

 

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички