По следите на шоколада


По следите на шоколада
Снимка:

2877

Обичате ли шоколад? Lonelyplanet предлага една "вкусна" разходка из държавите, които претендират, че са негов дом.

Фландрия, Белгия

Белгийският шоколад се слави, като един от най-вкусните на планетата. Белгийците се гордеят с качество и иновативност в целия си процес на създаване. А в шоколатериите на провинцията им Фландерия може да се насладите на едни от най-изтънчените им творения. В Брюксел и Брюж пък можете да посетите музеите на шоколада, от които да научите още много неща за историята и производството на шоколада.

Гана

Гана е държавата в Западна Африка, която е главен износител на какао от средата на 20-ти век. Това става благодарение на Тете Куарши, който посява първото какаово семе в страната. Това води до развитието на селско стопанство и какаова индустрия в Гана. В Гана можете да посетите първата фабрика за какао, във фермата на Куарши или да научите повече за производството на шоколада в Института за изследвания на какао близо до Кофоридуа.

Южен Белиз

Белиз е едно от прекрасните кътчета, които се намират в Централна Америка. Далеч преди Колумб да открие Америка, на същото място маите и ацтеките си правят напитки от какао. Днес производителите на какао в Южен Белиз се възползват от тайните на прадедите си и приготвят специалния си зелено-черен шоколад. В Белиз можете да видите плантации с какао и да му се насладите в неговата първоначална форма - в шушулка.

Венецуела

Маниаците на шоколадова тема са наясно, че най-редкия и най-добрия от трите вида какаови зърна е Криоло. Шоколадовите фенове описват вкуса, който остава след него с нотки на ванилия, карамел и ядки.

Венецуела или по-специално полуостров Париа, известен като „Шоколадовия бряг”, е източник на този рядък и ценен вид какаови зърна. Те се отглеждат най-вече в малки семейни ферми, които може да посетите и да опитате от необикновения вид какао.

Борнвил, Бирмингам, Англия

В Бирмингам могат да се похвалят с шоколадов увеселителен парк (Cadbury World), в който можете подобно на фабриката на Уили Уонка, да се забавлявате по различни начини с шоколад. Така, че насладете се на разходката в шоколадовия свят и си вземете нещо за вкъщи от най-големия шоколадов магазин на Cadbury.

Торино, Италия

Откакто Дюк Филиберто внася какаото в града през 16-ти век, то става едно от символичните неща за него. Наред с пицариите, по улиците на Торино можете да посетите и първокласните им магазини за шоколад.

Ако искате да опитате автентичен шоколад от Торино, непременно се отбийте до Guido Gobino (Via Cagliari, 15b). Гуидо е откривател на шоколада с лешници, който се превръща в кулинарен символ на града, след откритието си през 1867 г.

През март всяка година в Торино се провежда триседмичен фестивал на шоколада.

Швейцария

Въпреки че не са особено голяма нация, швейцарците имат най-голямото потребление на шоколад в света. На тях дължим марки като Линд, Нестле, Сушард и Тоблерон. В Швейцария можете да посетите фабриките на Нестле, където да опитате безплатни семпли от продуктите. А ако сте фенове на пралините или трюфелите, можете да ги опитате в магазините на Sprüngli. Компанията работи с какаови продукти от 1836 г. и има богата традиция в областта.

В България швейцарският шоколад се е превърнал в символ на качество и добър вкус.

Хърши, Пенсилвания, САЩ

Градът се самообявява за най-сладкото място в света. В него шоколадовите фенове могат да се радват на различни удоволствия като шоколадово мартини, отмора в шоколадов спа комплекс или да вземат за спомен снимката си, отпечатана на шоколад.

Гренада, Карибите

Скрита далеч в горите на националния парк Гранд Етанг се намира фабриката на Grenada Chocolate Company, производител на един от най-вкусните видове шоколад в света. Компанията печели награди за шоколада и какаото си, както и за начина по който ги произвежда. Фабриката използва соларни батерии за да се захранва с електричество, а много от получените средства се даряват за благотворителност.

Париж, Франция

Тук е раят за шоколадовите фенове. В Париж можете да опитате всякакви деликатеси с шоколад, да запишете курс по приготвяне на какао или да посетите шоколадовия фестивал Salon du Chocolat, който включва ревюта, демонстрации и скулптори от шоколад.

 

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички