Повече от едно предложение за работа? Ето как да изберете


Повече от едно предложение за работа? Ето как да изберете
Снимка:

1227

Да, знаем, че в настоящата икономическа ситуация и едно предложение за работа си е събитие, камо ли пък две. Но пък можем да си помечтаем. А и ако някога изпаднете в подобно положение, добре е да сте подготвени, пише сайтът LearnVest. Специалистите съветват да си зададем няколко въпроса, за да вземем правилното решение.

Израстването на служителите приоритет ли е на компанията?

Отношението на работодателите по този въпрос влияе на дългосрочното развитие на техните подчинени. Особено ако сте млади професионалисти, които тепърва започват в сферата, това е от голямо значение. Още когато сте на интервютата, попитайте дали предлагат програми за развитие и някакви обучения (без, разбира се, да го правите по нахален начин). Най-лесно е да зададете общ въпрос от рода на: „Къде би се намерил един служител след три години работа при Вас?”. Не се интересувайте директно кога ще ви повишат, по-скоро се постарайте да направите впечатление на силно мотивирани за израстване.

Какви са дългосрочните планове на компанията?

И най-вече – дали съвпадат с вашите собствени. Ако фирмата не изглежда в най-добро финансово състояние, замислете се сериозно дали да започнете там. Важно е например да се поинтересувате за пенсионното осигуряване, дори сега да ви изглежда като нещо далечно. Опитайте се реалистично да прецените и колко бихте останали на това работно място и заслужава ли то инвестицията на времето ви. В някои компании пък човек започва да ползва определени привилегии едва след като е бил там година, година и нещо. Попитайте за това предварително, за да не останете с излъгани очаквания.

Може ли да се постигне баланс между работата и личния живот?

Някои професии (и работодатели) могат да бъдат обсебващи. Ако имате семейство и деца, със сигурност трябва да претеглите плюсовете и минусите на работното време в различните компании. Някъде например искат да се работи през уикенда, вечер до късно и т.н. По-спокойната работна атмосфера може да си струва по-ниската заплата, ако това ви помага да обръщате повече внимание на близките. Поинтересувайте се още в началото как протича обичайният ден в офиса, колко дълги са отпуските, каква е обедната почивка, иска ли се да сте на разположение по 24 часа на ден. Не забравяйте обаче, че все пак трябва интервюиращите да ви одобрят, така че задавайте въпросите внимателно.

Харесвате ли/уважавате ли човека, пред когото ще отговаряте?

Шефът има огромно влияние върху ежедневната атмосфера. Голям процент от хората напускат работа именно поради обтегнати отношения с началника. Опитайте да прецените какви ползи бихте извлекли от съвместната дейност с този човек, например какво бихте могли да научите от него. Също така уточнете още на интервюто какво точно ще очаква той от вас, за да няма по-късно недоразумения.

И…как да откажем отхвърлената оферта

Щом вече сте решили кое предложение ще приемете, може да е малко неудобно да откажете другата оферта. Просто помнете, че не е нищо лично, просто сте избрали службата, която смятате за по-подходяща на този етап от кариерата си. Откажете по телефона, а не чрез имейл, не забравяйте да кажете, че сте поласкани. Обяснете, че изборът е бил много труден и изтъкнете една причина защо сте предпочели другото място. Използвайте обаче професионална, а не лична причина, съветват специалисти.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички