Първи изцяло дамски отбор в състезание по роботика


Първи изцяло дамски отбор в състезание по роботика
Снимка:

11506

За втора поредна година българчета на възраст между 10 и 16 годишна възраст ще вземат участие в международното състезание по роботика FIRST LEGO League. На световно ниво състезанието има вече над 10 годишна история, а от миналата година вече и регионален кръг за България. За участие в състезанието с роботи проявяват интерес над 120 българчета, които са сформирани в 15 отбора.

За първи път в историята на състезанието има сформиран изцяло дамски отбор от ученици в Националната природо-математическа гимназия. Традиционно повече момчета се включват в състезанията, но и сред момичетата роботиката набира популярност. Отборите са предимно от София, като тази година има и от Варна. Сред училищата, от които са отборите са: СМГ, НПМГ, Технологично училище „Електронни системи” (ТУЕС) и други училища в София и Варна.  

През всяка изминала година интересът към състезанието расте на световно и европейско ниво. И тази година в Европа се очаква да вземат участие 800 отбора.

Всяка година темата на състезанието е еднаква за всички отбори и е свързана с важен, общочовешки проблем, като например замърсяване, транспорт, здравеопазване, храни и здравословно хранене. Тази година темата е Senior Solutions, която касае проблемите на хората от третата възраст, тяхното здраве, независимост и удовлетвореност. Както всяка година, отборите трябва да дефинират проблем свързан с темата, да измислят и разработят решение на този проблем, след което да го разпространят сред повече хора. 

Всеки отбор получава и комплект, от който трябва да конструира робота си, както и поле, върху което роботът да „разрешава” поставените му проблеми. Всеки от 15-те отбора в България има своя Facebook страница, в които могат да получат подкрепа от феновете си и където ще се публикува информация за подготовката и предстоящи занимания. Всяка новост около отборите и състезанието ще се публикува и на Facebook страницата на организаторите от Училище по роботика Robopartans. Основни спомоществователи на състезанието и децата за втора поредна година са SAP Labs Bulgaria и SAP AG, както и Булсатком и Телерик.

За всеки от отборите се грижат по двама ментори, които на доброволни начала помагат и напътсват участниците. Тази година менторите са от SAP Labs Bulgaria, Robopartans, Телерик и ТУЕС.

Българчетата от KASAPIN40, които се върнаха с огромен успех и четвърто място на финалите в Германия през изминалата година, отново ще вземат участие и ще защитават позицията си и през 2012г.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички