Роботите не могат да заменят журналистите


Роботите не могат да заменят журналистите
Снимка:

580

Операторите на разпределителни телефонни табла отдавна са в историята. Това е от онзи тип професии, които срещаме единствено в черно-белите филми.

Но технологиите са на път да ликвидират един куп други работни места, с които сме свикнали. Някои от нас дори ги работят.

Такива са касиерите, аптекарите и др. Вече всеки от нас може да забележи как сами претегляме плодовете си, поръчваме храната си в МакДоналдс и наблюдаваме как роботите правят сушито ни, пише БГНЕС.

Във Фокскон – водещият световен производител на електроника, който вади хляба на 1,2 млн. души, хората бързо остават в историята, а на тяхно място идват роботи. През идните три години гигантът планира да увеличи броя на механичните си прислужници на 500 хиляди.

Мислите, че вашата професия е в безопасност? Може би ще трябва да поразмърдате гънките си отново.

"Броят на професиите, които един ден няма да се заемат от роботи, всъщност е доста малък и се топи все по-бързо с напредването на технологиите", обясни Мани Субрамани – професор в Училището по мениджмънт "Карлсън" към Минесотския университет.

Компютърният инженер от Силициевата долина Мартин Форд споделя същото мнение.

"Рутинните работни места, както и някои, изискващи умения, ще бъдат застрашени от автоматизацията", твърди той. Работата в напрегната обстановка също няма да ви предпази.

"Новите индустрии, разчитащи на иновациите, ще се автоматизират бързо или ще използват технологии, облекчаващи нуждата от работници", допълни Форд.

Всъщност процесът на автоматизация изигра огромна роля по време на икономическата криза.

"Големите компании станаха много по-ефективни и днес се нуждаят от много по-малко работници. До известна степен това е фактор за бедния пазар на труда и ниските заплати на току-що завършилите студенти", изтъкна той.

Но кое поприще би било добър залог за търсещите работа? Към кои индустрии би трябвало да се стреми той, за да не бъде заменен от Р2-Д2?

"Професиите, които не са рутинни и изискват креативност. Или пък включват сложна човешка мисъл", обясни експертът.

Като незаменими засега се очертават политиците, адвокатите и финансистите, журналистите, хуманитарните дейци, медиците, природозащитниците, учителите, инженерите и секретарите в бюрата за помощ, завърши Форд.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички