Роботите стават все по-добри журналисти - в Associated Press


Роботите стават все по-добри журналисти - в Associated Press
Снимка: Getty Images

1653

Ако сте си мислили, че роботите не могат да заменят хората, помислете пак. Особено що се отнася до журналистическия бизнес. Защото най-старата информационна агенция в САЩ – Associated Press, категорично опровергава идеята, че журналистите трябва да са човешки същества.

Според информация на Business Insider през последното тримесечие AP е „произвела” 3 хил. статии, нито една от които не е написана от човек. Това е десет пъти повече, отколкото преди последните три месеца на миналата година.

Материалите се пишат от автоматична програма. Програмата е продукт на Automated Insights, чиято специалност е „журналистиката за роботи”. Automated Insights използва изкуствен интелект и анализ на информационни бази данни, за да генерира определен тип материали – например статии за финансовите резултати на дадена компания.

Първоначално е имало редакторска намеса на хора, но сега материалите минават обработка само от роботи. Всъщност програмата на Automated Insights може да генерира 2 хил. статии на секунда.

Според AP автоматичното генериране на статии не цели да бъде „убита” традиционната журналистика. Или поне не в обозримо бъдеще. Целта е да бъде оказана помощ на репортерите и да ги освободи от задължението да пишат типови материали като тези за финансовите резултати, които изискват време, а не са считани за авторска журналистика.

Как се справят роботите на AP – една от последните им статии е за финансовите резултати на Apple. В самия ѝ край има бележка под линия, в която пише следното: „Този материал е генериран от Automated Insights и за написването му са използвани данни от Zacks Investment Research.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички