Сиренето е с пари


Сиренето е с пари
Снимка:

910

Дали се е натрупала значителна сума, която сте дали назаем на приятели и роднини и просто нямате идея как да получите парите си обратно? Всеки среща трудности и не бихме били хора, ако не си помагахме един на друг. Когато обаче самият вие сте в нужда, е време да съберете дължимото обратно, Как да подходите - съветва Yahoo! Finance.

В перфектния свят именно най-близките ни би трябвало да забележат, че и ние сме минали на червено и да побързат да си изплатят дълга. Според проучаване, проведено от Carnegie Mellon, причината да не правят това обикновено е, че всъщност са забравили за направената от вас услуга. Анкетата разкрива още, че по-голямата част от хората често погрешно смятат заемите, получени от приятели и роднини, за подарък – независимо дали става дума за 10 долара или десет пъти по толкова. Много удобно, но не и за отсрещната страна.

Ако цените приятелството повече от парите, вероятно просто ще въздъхнете, ще забравите и оттогава насетне ще си имате обица на ухото. В случай обаче, че отчаяно имате нужда от тези средства, колкото и да ви е неудобно, ще трябва да си поискате парите – и колкото по-скоро, толкова по-добре. Как да подходим? Ето няколко по-учтиви тактики:

Следващият път – ти черпиш

Ако става въпрос за по-малки суми, разрешението е и по-лесно. Вашият приятел често няма пари и вие плащате сметките по кафенета и ресторанти? Когато пак ви звънне да се видите, кажете – да, но в момента съм в дупка, какво ще кажеш този път ти да почерпиш? Помнете – предупредете го преди да излезете, а не след като сметката вече е пристигнала.

А кредитна карта нямаш ли?

Ако приятелят ви все се оплаква, че заплатата пак е закъсняла или че току що се е изръсил за сметките, попитайте го дали няма кредитна карта. С някои смартфон приложения плащането може да стане лесно и веднага. Често забравяме, че чрез кредитната карта можем да се разплащаме и с приятели, и с познати.

Да идем с твоята кола?

Да, по-евтино е да пътувате с един автомобил, ако офисите ви са в една посока или ако отивате на почивка. Но ако винаги вие плащате горивото, не е много честно, нали? Кажете – съжалявам, но известно време няма да ползвам колата, нямам пари за бензин. Да отидем с твоята този път, какво ще кажеш?

Богатите приятели

Освен тези, които вечно взимат на заем и забравят да го върнат, богатите приятели също могат да ощетят бюджета ни – макар и несъзнателно. Те предлагат да се срещенем в заведения, които не са ни по джоба, или да посещаваме най-скъпата фитнес зала в града. Неудобно ни е да откажем и после съжаляваме за неразумния разход. Не е грях, нито е срамно да си признаете, че не можете да си позволите подобни луксове. Истинският приятел би ви разбрал.

И щедростта има граници

Тръпнете, като се звънне на вратата, защото се опасявате, че отново ще ви поискат пари за поредната благотворителна кауза, а не можете да си позволите и лев разход отгоре? Отново някой колега има рожден ден и няма начин да не дадете своята лепта?

В първия случай – поставете горна граница на сумите, които ще дадете за благотворителност през месеца и изберете каузите, които ви се струват най-значими. Така по-лесно ще кажете „не” на останалите.

Във втория случай е далеч по-трудно да се измъкнете. Ако сумата, която събират в офиса, е дребна, просто се примирете. Ако е по-значителна, кажете, че вече сте купил подарък и изберете нещо по-евтино.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички