Скромните милиардери


Скромните милиардери
Снимка:

431

Мечтали ли сте някога какво ще направите, ако ви попаднат един милиард долара? Е, има хора, на които реално им се е налагало да си отговорят на този въпрос. И те са решили да не променят особено начина си на живот.

Макар че могат лесно да потънат в разкош, те се отказват от джетове, яхти и претенциозни имения и предпочитат да спестяват или да се отдадат на благотворителност. С някои от тези „странни птици” ни запознава изданието Business Insider.

Уорън Бъфет, президент и главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway

Състояние: 46 млрд. долара

Бъфет все още живее в дома си в Небраска, който купил за 31,500 долара преди повече от половин век. Не притежава яхта, защото „повечето скъпи играчки само създават проблеми”. Когато се жени за втората си съпруга, вместо пищна церемония, предпочита скромно празнество в къщата на дъщеря си.

Известен е с щедрите си благотворителни дарения, както и с това, че помоли Вашингтон да му вдигне данъците.

Марк Цукерберг, основател на Facebook

Състояние: 9.4 млрд. долара

28-годишният основател на популярната социална мрежа е изненадващо скромен в стила си. Наистина, домът му в Пало Алто струва 7 млн. долара, но пък той все още кара автомобил Acura защото е „безопасен и не е претенциозен”. Всеки ден се появява на работа с все същата сива тениска. Когато бе на меден месец с любимата си в Италия, бяха заснети от папараци не в лъскав курорт, а в ресторант на McDonald. Сватбата пък се проведе в задния му двор.

Азим Премджи, президент на Wipro Limited

Състояние: 12.2 млрд. долара

„В сравнение с Премджи, чичо Скрудж изглежда като дядо Коледа”, твърдят злите езици. Наистина, говори се, че милиардерът брои ролките тоалетна хартия, използвани във фабриките и офисите му и натоява да се изключва осветлението, когато служителите излизат от стаята. Кара Ford, модел 1996 година.

Ингвар Кампрад, основател на IKEA

Състояние: 3 млрд. долара

Ингвар Кампрад кара 15-годишно Volvo и винаги предпочита икономичната класа в самолетите. Домът му е декориран най-вече с мебели от IKEA. Със съпругата му често ги срещат в евтини ресторанти или да спорят за цените с продавачите на пазара.

Амансио Ортега, основател на Zara

Състояние: 57.5 млрд. долара

Макар че 2012 г. бе успешна за основателя на Zara и състоянието му набъбна с 22.2 млрд. долара, той не се главозамая. Със съпругата му живеят в дискретен апарамент в Ла Коруня, Испания. Облича се скромно – синьо сако, бяла риза и сиви панталони.

Всеки ден посещава все едно и също кафене, а обядва заедно със служителите си във фирмената закусвалня. Кара Audi A8. И Ортега обаче се поддава на луксозни прищевки понякога: притежава частен самолет Global Express BD-700, оценяван на 45 млн. долара.

Тим Кук, главен изпълнителен директор на Apple

Състояние: не е известно, но през 2011 г. той направи 378 млн. долара.

Технически, Тим Кук не е милиардер, но пък хич не е и бедняк. Въпреки това, живее в сравнително скромно жилище в Пало Алто, което закупи за 1.9 млн. долара през 2010 година.

„Опитвам се да не забравям откъде съм тръгнал и скромната обстановка ми помага в тази задача. За мен парите не са мотивация”, казва той.

Ана Улф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички