Съществува ли честно натрупано богатство?


Съществува ли честно натрупано богатство?
Снимка:

418

„Защото е по-лесно камила да мине през иглени уши, отколкото богат да влезе в Божието царство” – казва Исус в евангелието на Лука. Кои нации в света чувстват по сърце тази притча, и кои са убедени, че по-облагодетелстваните от тях заслужават късмета си?

Според глобално проучване на GlobeScan, проведено в над 23 държави, едва около 39% от хората по света не гледат с недоверие на богаташите.

Най-висока толерантост проявяват жителите на Австралия – 61%, следвани от Канада и САЩ – с по 58%. А най-склонни да сочат обвинително с пръст „маскарите” са гърците, от които едва 9% вярват в честно натрупаното състояние, следвани от руснаците с 16%, и Испания и Турция, с по 20%.

Логично е, че колкото по-силно се представя икономиката на страната и колкото по-малка е корупцията, толкова по-благосклонно ще е обществото към богаташите.

Културата обаче също играе своята роля – англо-саксонците например, както и азиатците, особено в Китай и Индонезия, не бързат с подозренията.

И, противно на очакванията, оказва се, че корпуцията не винаги е определящ фактор. Индексът за Китай, изготвян от Transperancy International, е едва 3.6 (колкото по-ниска стойност, толкова по-зле). От друга страна, във Франция, където показателят е седем, едва 31% от хората вярват, че богаташите за заслужили състоянието си. В Чили картината е почти аналогична – 7.2 и 30%.

Наистина, не е изненадващо отношението на руснаците и Гърция – страни, в които показателят за корупция възлиза на съответно 2.4 и 3.4 пункта. В Испания обаче той е значително по-висок – 6.2 на сто, което не прави хората с тлъсти банкови сметки по-харесвани.

 

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички