Тайната на по-бързото изплащане на дългове


Тайната на по-бързото изплащане на дългове
Снимка: iStock/Guliver

3325

Изчистването на дългове може сериозно да се проточи във времето особено ако доходите ви не са стабилни. Оказва се обаче, че изплащането първо на най-малките дългове може да ви снабди с мотивацията да се освободите по-бързо и от по-големите. Това показва изследване на Journal of Marketing Research, цитирано от Business Insider.

"Важно е да се постигнат тъй наречените "малки победи". Изплащането първо на по-малките дългове дава на потребителите начален тласък, който в крайна сметка да ги доведе до изчистването на всички задължения", твърдят авторите на проучването Александър Браун и Джоана Н. Лаи.

Участниците в изследването са изпълнили дадената им досадна задача най-бързо, когато е била разделена на части с нарастваща дължина. Имали са вариант с намаляваща дължина и с равни части, но и в двата случая са се справили по-бавно.

Последвалият анализ показва, че хората ускоряват темпото, когато доближат края на Excel-ските колони и забавят в началото. Мотивацията се увеличава, когато наближава краят на задачата.

В крайна сметка, те изпълнявали задачите по-бързо, когато били подредени от най-дребни до най-обемни, потвърждавайки, че "малките победи" действително създават ускорение и повишават мотивацията.

"Увеличените мотивационни ползи от "малките победи" могат да помогнат при изплащането на дълговете, като започнете от по-малките към по-големите, без да обръщате внимание на лихвите", пишат Браун и Лаи.

Все пак те допълват, че има ограничения на ефективността на този подход. Повишаването на мотивацията може да не успее да компенсира допълнителната лихва, която се трупа, докато не плащате.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички