Топ 10 на най-абсурдните офис правила


Топ 10 на най-абсурдните офис правила
Снимка:

805

Мислите, че правилата, които ви налага шефа ви, са не само ненужни, но направо абсурдни? Не сте само вие. Уебсайът Reddit помоли потребителите си да споделят кои са най-смешните забрани и капризи, с които е трябвало да се примиряват в офиса и реакцията бе удивителна – хиляди хора побързаха да се оплачат. Сред най-удивителните наредби блести тази, която задължава служителите да носят предпазни очила, ако използват перфоратор за хартия.

Ето още някои от най-необяснимите корпоративни закони, споделени от интернет аудиторията.

1. Пий вода по-малко и с висока скорост

„В магазина, в който работя, ни е позволено да пием вода само от малки чашки и трябва да я погълнем бързо, а после да хвърлим чашката.”, разказва отчаян (и сигурно жаден) служител. „Нещо повече – ако си в почивка, нямаш право да си купиш и изпиеш бутилка вода, дори и да си я приключил преди да се върнеш на смяна.”

2. Всеки имейл да е категоризиран

Ясно е, че повечето шефове ще побеснеят, ако използвате служебния си имейл, за да разменяте клюки с приятели. Някои обаче отиват по-далеч. В един американски офис служителите избират от падащо меню и трябва да конкретизират с каква цел изпращат електронното писмо – „молба за отпуска”, „редовен отчет”, и т.н. Ако темата, която си засегнал, не влиза в списъка, не можеш да изпратиш нищо.

3. Викай хамалите?

Случвало ли ви се да искате да преместите бюрото си по-близо до прозореца, за да влиза повече светлина? Е, това не е толкова лесно. В една компания, си задължен и за най-малкото нещо да викаш хамалите.

4. Не изключвай принтера!

Озадачена служителка споделя: „В офиса ми е закачена табела, която ни уведомява, че ако изключим над принтерите, гаранцията им вече не важи.”

5. Не носи кашони!

„Работех като куриер в адвокатска кантора. Беше ми забранено да пренасям каквото и да е без количка. Е, аз не съм малко момиченце и понякога взимах на ръце кутиите с хартия, за да заредя принтера и факса. Заради това ме уволниха.”

6. Без шапки

Казват, че да носиш шапка на закрито носело лош късмет. Собственикът на един склад вероятно е доста суверен, защото задължава служителите си да ходят гологлави по всяко време на годината, въпреки че температурите в огромните помещения падат значително през зимата. Ето ти една причина да се радваш, ако още не си оплешивял.

7. Нищо, което наподобява мобилен телефон

„Когато започнах работа помислих, че заповедта да не носиш в джобовете си нищо, наподобяващо мобилен телефон, е просто резултат от печатна грешка и имат предвид самите устройства. Но не – хора бяха глобявани заради портфейли или пакетчета дъвка.”

8. Химикалките – вляво

„Бях държавен служител и понякога колегите ми си държаха някаква закуска на бюрото, защото все пак сме хора. Но началникът се вбеси и издаде заповед, че бюрата ни трябва да са абсолютно празни, освен няколко указани предмета, подредени на конкретно определени места. Доколкото си спомям, химикалките стояха отгоре вляво до клавиатурата.” В знак на милост, на горките служители им било разрешено да имат и една лична вещ пред тях – например, снимка на семейството. Стига да не е храна.

9. Не пуши в собствената си кола

Да не пушиш в офиса – с това вече свикнахме. Но един работодател забранил на подчинените си да се отдават на вредния навик дори в собствените си коли, ако им се наложи да пътуват с тях през работно време.

10.  Без религиозни реплики

Разбираемо е, ако компанията забранява религиозни проповеди на своя територия. Когато става въпрос за инцидентни реплики от рода на „О, боже!” например, правилата вече навлизат в границите на абсурда. В България, когато някой кихне, казваме „наздраве”. В Америка казват „Бог да те благослови!”. Един служител обаче бил порицан след подобно учтиво пожелание и му се наложило да изкара допълнителни курсове по професионализъм.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички