Три признака, че детето ви ще стане прахосник


Три признака, че детето ви ще стане прахосник
Снимка:

777

Всеки родител понякога се пита как ли ще се справя детето му в живота – дали ще затъне в дългове, или ще блесне с гениални инвестиции?

Ако се надяваме наследниците ни да не водят тежка борба с просрочените сметки, но и да не заприличат на чичо Скрудж, трябва отрано да направим първата крачка – да поговoрим с тях за семейните финанси.

Какви са тревожните признаци, че когато порасне нашият малчуган, парите ще изтичат между пръстите му, разкрива изданието U.S.News & World Report. Психолози обаче предупреждават – не бъдете твърде строги и все пак не забравяйте, че става дума просто за дете.

Червен флаг: Детето лесно се подвежда от телевизионните реклами и мнението на околните. Като види нещо ново, веднага иска да го притежава. Това означава, че като порасне, може да стане импулсивен купувач.

Решението: Първо, не забравяйте, че няма нищо лошо в импулсивните покупки, стига да не са твърди скъпи или твърде чести. За да научите детето да не посяга към всичко, което вижда в магазина, отпуснете му определена сума на ден или на седмица. Когато пожелае нещо глупаво според вас – не го спирайте. Щом изхарчи парите си и поиска нова играчка, просто свийте рамене със съчувствие и се надявайте, че си е научило урока. Ако решите да сте милосърден, разкрийте му тайната, че в някои магазини може да върнеш стоката до определен период от време.

Червен флаг: Детето все забравя да си напише домашното или да ви предупреди за важни училищни събития. Това може да означава, че в бъдеще ще забравя и сметките.

Решението: Първо – купете му календар. А когато опре до пари – говорете. Според анкета, проведена от T. Rowe Price, 73% от родителите не обсъждат дългосрочните си финансови планове с малчуганите, а 39% не споменяват дори и краткосрочните. Ако искате детето ви да не забравя сметката за тока като порасне, споделяйте с него как я плащате вие.

Нещо повече – помнете, че да изчакате, докато наследникът ви навърши 10, може да е грешка. Според психолозите първите финансови уроци се учат в детската градина.

Червен флаг: Детето често взима прибързани и дори глупави решения. Тръпнете от ужас, че някой ден ще си купи скъп спортен автомобил на лизинг, без да има стабилни доходи.

Решението: Майкъл Гудман от Американският институт на серифицираните счетоводители разказва как се е справил с проблема, докато децата му били малки.

„Записвахме колко пари са получили през годината, включително по-големите суми за рождени дни и Коледа. След това те ни разказваха за какво са ги похарчили и споделяха дали са доволни от покупката. Беше ли добро решение? Например: Хареса ли ти тази компютърна игра или просто захърли диска в чекмеджето?”

И най-важното: Говорете, говорете, говорете. Единственият начин да научите малчуганите да се оправят с парите, е да обсъждате тези въпроси с тях. И не забравяйте - не очаквайте от тях да се държат като възрастни. Не им забранявайте да се забавляват, дори и понякога да вземат грешни решения. Защото, ако ги карате да следят всяка стотинка, има голям шанс в момента, в който поотраснат и се видят с малко свобода, просто да започнат да пилеят.

Анна Улф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички