В какво влагат парите си технологичните светила


В какво влагат парите си технологичните светила
Снимка:

502

Естествено, на милиардерите от технологичния свят не са им чужди човешките прищевки – те не се скъпят, когато опре до покупката на огромни имения, мощни автомобили и дори цели острови. Богаташите обаче не се ограничават със задоволяване на личните си капризи и дават средства и за развитието на научни разработки. И докато някои се надяват, че ще сложат край на бичове на съвремието като рака, мечтите на други са далеч по-ексцентрични. В какво влагат парите си технологичните светила, разкрива изданието Business Insider.

Лари Елисън: Вечна младост

Основателят и главен изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън мечтае за вечна младост – и нищо чудно, имайки предвид, че вече е на 68.

Чрез фондацията си, наречена Ellison Medical Foundation, той дарява средства за медицински изследвания, предимно върху заболяванията, свързани с остаряването. До момента за тази цел Елисън е отделил около 1 млрд. долара.

Бил Гейтс: Високотехнологични тоалетни

Бил Гейтс е един от най-известните филантропи в света, но благотворителността му далеч не се изчерпва с образованието и социалните проблеми.

Една от сферите, приковала вниманието му, са... изпражненията. Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” спонсорира изложението „Да преоткрием тоалетната”. Идеята е да се разработят методи за преработка на човешките изпражнения в полезни ресурси.

Винод Хосла: „Крилце или кълка”

Помните ли известната комедия с Луи дьо Фюнес? Е, ако сте по-млади и не сте я гледали, не се безпокойте: тя скоро може да стане реалност за вас, макар и не в птичи вариант. Съоснователят на Sun Microsystems Винод Хосла влага средства в технологии, които да превърнат протеините, фибрите и мазнините от растителни източници във... вкусно телешко. „В процеса може и да не участват крави, но на вкус няма да усетите разликата.” – обещава той.

Питър Тийл: Вечен живот

„Има хора, които твърдят, че смъртта е естествена, че е част от живота, но аз мисля, че те са далеч от истината.” – твърди венчър капиталистът Питър Тийл, който стана милиардер предимно благодарение на ранна си подкрепа за Facebook.

В момента Тийл финансира медицински изследвания, които обещават, че ще живеем по повече от 150 години. Фондация Thiel Foundation отпуска средства на Singularity Institute, които работят в областта на изкуствения интелект, на Strategies for Engineered Negligible Senescence, които се надяват да обърнат наопаки процесите на остаряване, и др.

Джеф Безос: Да оставиш следа за следващите... 100 века

Главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос е решен да остави дълговечна следа след себе си, съвсем не по примера на египетските фараони. Не, той не гради пирамида, а има още по-амбициозен план. Безос инвестира 42 млн. долара в изработката на гигантски часовник, който да звъни всяка година, десетилетие, век и хилядолетие – през следващите.... 10,000 години.

Ана Улф

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички