За първи път китайска банка оглави Топ 1000 на банките в света


За първи път китайска банка оглави Топ 1000 на банките в света
Снимка:

569

Китайска банка за първи път застана на върха на класация за 1000-та най-добри банки в света, съобщи BBC. В годишното подреждане на електронното издание The Banker първа стана The Industrial and Commercial Bank of China (ICBC). Тя се изкачва с две места от предишното класиране. На второ място се нареди JP Morgan, а трети остана доскорошният лидер Bank of America.   

Подреждането се прави на база ключови показатели за устойчивостта на банките. Основното предимство на ICBC е било увеличението на капитала й с 15%, като така той достига 160.6 млрд. долара. Петото място в класацията също е заето от китайска банка - China Construction Bank. Тя е втората по големина в Поднебесната империя и също е повишила капитала си с 15 на сто. Китай има общо 96 банки в Топ 1000, като четири от тях са в Топ 10.  

„През последните няколко години стагнацията оказва негативен ефект върху банките в Европа и САЩ, докато китайските банки постигат все по-добри резултати. Истинският тест за тях обаче идва сега, когато икономическият растеж на Китай се забавя”, коментира редакторът на The Banker Браян Каплън.

Само една британска банка намери място сред десетте най-добри в света и това е HSBC, която има капитал от 151 млрд.долара. Като цяло банковият сектор на Великобритания се класира чак на 10-о място в света. Изпреварват го банковите сектори на Франция, Бразилия и Русия. Банката Standard Chartered е единственият британски представител, който бележи ръст на приходите с 3%. Тя заема 33 място в подреждането и , подобно на HSBC, разчита най-вече на своите азиатски клиенти.

Всички банки, които отбелязват най-големи загуби, са европейски, става ясно от данните. Шест от десетте най-лоши резултата са на испански банки. Въпреки това според изданието приходите на банките в Топ 1000 са се върнали на нивата от преди кризата.

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80361
  • GBP
    1
    2.28258
  • JPY
    100
    1.15757
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички