Защо американците трупат пенитата си – буквално


Защо американците трупат пенитата си – буквално
Снимка:

502

Американците приемат съвсем дословно поговорката „капка по капка”. Нова мода отвъд океана е спестяването на пенитата – хоби, което няма нищо общо със страстта към монетите.

През последните няколко години, цената на медта скача, като през януари, котировките се изстреляха до рекордните 3.649 долара на паунд. Точно толкова тежат 146 пенита, тоест, цената на всяка монета от цент всъщност е два цента и половина. Добра възвращаемост, нали?

Разбира се, както всяко нещо, което звучи твърде хубаво, за да е истина, и тук има уловка - обяснява финансовият блог Penny Hoarder.

Първо – не всички монети са равностойни. Достатъчно мед се съдържа само в пенитата, излезли от пресите преди 1982 г. По-късно, при поскъпването на метала, той бил заменен отчасти с цинк.

Дори и така – по-старите пените не са дефицит, и печалба от 250% е изкусителна. Да претопиш монетите обаче е чисто и просто незаконно. Не можеш да направиш това и в чужбина – американците нямат право да изнасят от страната повече от $5 в пенита.

Кандидат-богаташите обаче не се отчайват и очакват промяна на нормативната база, която ще им позволи да спечелят от медните си запаси. Надеждите им не са съвсем безпочвени – наскоро канадското правителство се отказа от монетите от един цент, заявявайки, че производството им не е рентабилно.

През 2006 г. и щатският конгрес обмисляше подобен ход. И веднъж след като пенитата престанат да са официално платежно средство, нищо не пречи да бъдат претопени.

По-хитрите обаче не чакат. Те просто събират пенитата от преди 1982 г. и ги продават в eBay на по-търпеливите си събратя. Според изчисления на Penny Hoarder, дори след куриерските разходи, печалбата е 76 цента на всеки вложен долар.

 

  • Етикети:

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82056
  • GBP
    1
    2.27203
  • JPY
    100
    1.1701
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички