Защо е полезно да обичаме враговете си


Защо е полезно да обичаме враговете си
Снимка: iStock/Guliver

5338

Всички ние имаме врагове в живота си или ако ви се струва твърде силна дума – хора, с които не се харесваме взаимно и не искаме в обкръжението си за нищо на света. Независимо дали е било ненавист от пръв поглед, или пък имате „обща история”, трябва да цените враговете си! Да, прочетохте правилно. Ето 5 причини защо.

Получавате практически урок за управление на гнева

Честно казано, враговете ви са най-подходящите хора, които да ви помогнат да контролирате гнева си. И ако е вярно, че точно те изкарват най-лошите ни страни от характера, то трябва да започнете да се владеете в тяхно присъствие, за да не видят слабостта ви. В крайна сметка излиза, че враговете ви са като терапевтите, от които се нуждаете, но всъщност не искате.

Възможност за здравословна конкуренция

Хората, които не са ни „на сърце”, винаги ни вълнуват най-живо и това е научно доказано. Според различни психолози, в среда на не особено топли чувства се ражда съперничество, а оттам и мотивацията за победа расте прогресивно. Така че, ако смятате, че не притежавате спортна злоба и състезателен хъс, явно нямате достатъчно врагове.

Отрицателните коментари ви мотивират

Много е вероятно тези хора никога да не са имали какво добро да кажат за вас. Но колкото и да злословят, може пък и да има някаква истина в това, което казват. Разбира се, не се съсредоточавайте в негативното, но направете крачка назад и оценете себе си и действията си. Това ще ви помогне да станете по-добър човек.

Оценявате приятелите си повече

Колкото и врагове да имате, винаги ще има хора около вас, които ви обичат. Тези хора трябва да бъдат оценявани за всичко, което правят. Никога не оставяйте омразата, проектирана от враговете ви, да заеме мястото на любовта. Напротив, вижте колко по-светло е от „другата страна” и останете там.

Търсите повече позитивизъм в живота си

Много пъти пренебрегваме това, което наистина има значение в живота, защото сме твърде вглъбени в проблемите и негативните неща, които ни заобикалят. Въпреки това, всеки човек има нужда от малък „остров”, където да се откъсне от всичко лошо и да сложи розовите очила.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички