Гръцкият пакет и интересни случки


Гръцкият пакет и интересни случки
Снимка:

648

Георги Ангелов, ikomomika.org

Някои гърци може би не осъзнават, но получават изключително щедър финансов пакет в замяна на структурни реформи. Ако излязат от еврозоната отново ще трябва да правят структурни реформи, но без да ползват никакъв финансов пакет.

Какви са основните параметри на спасителния пакет?

- опрощаване на дълг от страна на частните кредитори (банки и пр.)

Номиналният размер на опростената сума е 107 милиарда евро, но реално е около 150 милиарда евро заради намалените лихвени плащания и удължените срокове на изплащане (над 70% реално отписване на дълг)

- намаление на лихвите от страна на официалните и частните кредитори

Общо спестените лихви между 2012 и 2020 година са в размер на 98 милиарда евро.

- 170 милиарда евро финансиране до 2014 година (дългосрочно и нисколихвено)

Никой не би дал и евро на Гърция на пазарен принцип в момента, особено ако Гърция излезе от еврозоната. Това, разбира се, не е изцяло положително, защото страната трупа още дълг. Обаче, новият дълг ще се отпуска след ежемесечни доклади за напредъка на Гърция с реформите, от което може да произлезе и нещо позитивно.

- достъп до нисколихвено рефинансиране в евро за гръцките банки [допълнение]

Потенциално стотици милиарди евро, ползва се активно и в момента.

Въпреки че Гърция е в технически фалит с изключително нисък рейтинг, ЕЦБ (директно и чрез гръцката централна банка) ще продължи да рефинансира в евро гръцките банки, приемайки за обезпечение гръцки държавни ценни книжа и други местни обезпечения. Нито една проблемна или безпроблемна страна извън еврозоната няма такъв достъп (Румъния, Латвия, Унгария, Сърбия и пр.), поради което банковите лихви извън еврозоната се вдигат рязко при криза.

Въпреки щедрия пакет, нищо не гарантира стабилизация – освен ако Гърция не прави реформи. Рискът Гърция да фалира и да излезе от еврозоната остава, но ако всичко друго се провали, това може да се окаже единствен (макар и болезнен) вариант за промяна. Много страни са започвали реформи едва след тежка криза и хиперинфлация, може и в Гърция така да стане.

 Междувременно, няколко интересни случки от Гърция:

- Асоциацията на фармацевтите в един град глобила фармацевт с 80 хиляди евро за това, че удължил работното си време – въпреки че според нов закон той има право на това. В допълнение, всеки ден асоциацията праща полиция да затвори аптеката му.

- Цели 10 месеца отнема на група предприемачи да изпълнят всички бюрократични изисквания, за да могат да отворят онлайн магазин.

- Един предприемач отваря книжарница/кафе – но не получава разрешение да продава кафе, а е забранено и да го раздава безплатно. Затова сервитьорката постоянно притичва до бара отсреща, за да купува кафе на клиентите. След 18 часа обаче, е забранено да продава и книги, поради което се превръща в некнижарница/некафе.

- Според последните социологически проучвания нито една партия няма да спечели мнозинство в гръцкия парламент на изборите, които се очакват през април. Дясната Нова Демокрация води, но само с 24%, а лявата ПАСОК е с 14%. Още три малки леви и комунистически партии увеличават доверието си и надминават 10% подкрепа.

  • Етикети:

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички