Спестяват ли богатите в банки?


Спестяват ли богатите в банки?
Снимка:

656

Георги Ангелов,  ikonomika.org

На пръв поглед, лесен въпрос – на всеки три месеца се цитират данни от БНБ, според които влоговете в банките са основно на богати хора и броят на "депозитните милионери" расте (стигнал е 519 човека през септември). Обаче, реалността е доста по-сложна и неясна.

1. Данните на БНБ не дават отделна статистика за депозитите на хората

БНБ публикува данни за депозитите на "Нефинансови предприятия" и на "Домакинства и НТООД" – често се приема, че перото "Домакинства и НТООД" се състои от депозити на отделни хора. Обаче това съвсем не е така, защото:

- в перото "Домакинства и НТООД" се включват "физически лица, самостоятелни предприемачи (в т.ч. еднолични търговци и самонаети лица) и нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД)"

- в нетърговски организации, обслужващи домакинствата (НТООД) се включват "синдикати, политически партии, фондации, сдружения, църкви и религиозни общества, читалища, културни и спортни клубове"

С други думи, в статистиката за депозити на домакинства се включват също така едноличните търговци, както и множество други организации – от синдикати до футболни клубове. В България има стотици хиляди еднолични търговци, някои от тях с голям бизнес, с десетки и стотици служители и е нормално да имат големи оборотни средства в банки. Това не са лични средства на едноличния търговец, това са оборотни средства на бизнеса му. Партии, синдикати, сдружения, спортни клубове също имат сериозни финансови обороти, така че е нормално да имат средства в банки.

Съответно, наистина има 519 депозита над 1 милион лева, но повечето от тях най-вероятно са средства на еднолични търговци, синдикати, партии, фондации, футболни отбори и пр. Същото се отнася и за повечето големи депозити. Повечето от тези депозити не са собственост на хора милионери.

2. Данните на БНБ не разделят вложителите на богати и бедни

Статистическите данни дават информация за броя и големината на депозитите – а не за броя и богатството на вложителите. А между тези две неща има огромна разлика. Често се прави допускането, че сметките с по-малки суми са собственост на бедни хора, а сметките с по-големи суми са собственост на богати хора. Обаче нещата са неимоверно по-сложни.

Според данните към края на септември 2011 година в България има 26 милиона отделни депозита в банки - от тях почти 14 милиона са депозити на фирми, а останалите малко над 12 милиона са на домакинства и НТООД. Очевидно е, че хората, които ползват банкови услуги, имат средно по няколко сметки в банки. Например, един човек може да има срочен влог за 190,000 лева, отделно може да има разплащателна сметка в която си получава заплатата с 1,300 лева останали в края на месеца в нея и отделно може да има сметка към кредитна карта, в която може да няма почти никакви собствени средства. Ето как, един и същи човек едновременно има голям влог и в същото време има още няколко сметки, в които има малки наличности.

В допълнение, както споменахме голяма част от сметките в перото "домакинства" са на еднолични търговци, синдикати, сдружения, спортни клубове и т.н. Много от тях имат по няколко сметки в различни валути и с различни наличности – в някои може да има милиони, а в други има минимални салда. Това, че в някои сметки има минимално салдо не води до извода, че те са собственост на бедни хора – някои наистина са собственост на хора с по-ниски доходи, но други са разплащателни или картови сметки на хора, еднолични търговци и др.под, които имат значителни финансови ресурси, но просто не ги държат в точно тази сметка.

3. Данните са статични и не свързват кредити и депозити

Няколко примера.

Ако един едноличен търговец е взел кредит от 2 милиона лева за инвестиционен проект. Тези средства няма да бъдат похарчени наведнъж, а постепенно докато бъде завършен проектът. Съответно, междувременно средствата ще бъдат в сметка на съответния едноличен търговец и ще се отчитат като депозит над 1 милион лева.

Ако едноличен търговец или спортен клуб плаща заплатите за предишния месец на първо число на следващия месец, то тогава за него е нормално да натрупа големи финансови наличности към края на месеца, които само след един ден ще се стопят с плащането на заплатите. Същото се отнася и по отношение на график на получаванe на плащания от клиенти, плащания към доставчици и т.н. Тъй като имаме данни само към една точка – а именно края на тримесечието – такива временни и междинни ефекти могат да оказват значително влияние.

П.С. Според статистиката под депозити се разбират практически всички средства, внесени в банка.

БНБ: Депозити на домакинства и НТООД



  • Етикети:

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички