Акционерите на Tesla се опитват да ограничат влиянието на Мъск


Акционерите на Tesla се опитват да ограничат влиянието на Мъск
Снимка: Getty Images / Guliver

3387

Група от акционерите в Tesla принудиха компанията да назначи още двама независими директори към борда си, за да се ограничи влиянието на изпълнителния директор на гиганта Илън Мъск, пише БГНЕС.

Акционерите, които заедно са инвестирали над 721 млрд. в Tesla, заявиха в отворено писмо, че призовават електромобилния производител да обнови седемчленния си борд, чийто състав не е променян от създаването на компанията.

„Въпреки че технически са независими, 5 от общо шестимата членове имат професионални или лични връзки с господин Мъск, което може да изложи на риск способността им да упражняват независимото си мнение. Изцяло независимата комисия ще подложи на критична проверка възможната нефункционалност на груповата динамика, като груповото мислене, например", пишат инвеститорите на Tesla. Те призовават и за въвеждането на годишни избори за всички членове на управителния съвет, което би подобрило прозрачността на действията на Мъск.

Писмото на акционерите е подписано от длъжностни лица от офиса в Ню Йорк наблюдаващи публичните инвестиционни фондове, пенсионните фондове от щатите Калифорния и Кънектикът, както и Hermes Equality Ownership Service и STW Investment Group. Те поискаха да получат отговор на исканията си до 24 април.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички