Арестуваният шеф на Nissan е укрил 71 млн. долара от доходите си


Арестуваният шеф на Nissan е укрил 71 млн. долара от доходите си
Снимка: Getty Images/Guliver

3172

Бившият шеф на Nissan Карлос Гон е „премълчал“ общо 71 милиона долара от получените от него доходи - много повече, отколкото първоначално се предполагаше, съобщиха японски медии в петък.

Вероятно бразилският магнат вече е подложен на ново обвинение от прокурорите, след като беше уволнен като председател на Nissan в четвъртък, което го доведе до зрелищен срив от положението на вечно почитания шеф, чието падане зашемети света на бизнеса.

Прокурорите арестуваха Гон в понеделник, обвинявайки него и неговия колега от шефската каста на компанията Грег Кели, че са намалили официално обявяваните приходи на бившия шеф на компанията с около пет милиарда йени (44 милиона долара) между юни 2011 г. и юни 2015 г.

Гон обаче сега е заподозрян, че не е отчел доходи за още три милиарда йени за следващите три финансови години, съобщава "Асахи Шимбун".

Прокурорите сега планират отново да го арестуват по обвинения в укриване на доходите му с общо осем милиарда йени (71 милиона долара) от юни 2011 г., пише „Асахи“.

Не бе възможно незабавното потвърждаване на информацията, съобщи AFP.

Според японското законодателство заподозрените в затвора могат да се изправят срещу допълнителни заповеди за арест, които може да доведат до по-тежки обвинения.

Гон също е заподозрян за това, че не е съобщил за печалба от четири милиарда йени чрез права за действие на фондовата борса - метод за фирмите да се дава бонус на управителния състав при сериозни печалби.

Агенция Киодо съобщи, че от Nissan са плащали на сестра на Гон по 100 000 долара на година от 2002 г. без да има някакви данни, че тя е извършвала работа като съветник на компанията.

Заместник-главният прокурор Шин Кукимото заяви, че делото "Гон" е "един от най-сериозните видове престъпления" по Закона за финансовите инструменти на Япония, и Гон може да бъде осъден на 10 години затвор.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички