Австрийци зададоха колективен иск срещу Volkswagen


Австрийци зададоха колективен иск срещу Volkswagen
Снимка: Getty Images

1981

Юридическата кантора Bannister Law подаде в съда колективен иск срещу германския концерн Volkswagen от името на австралийските собственици на автомобилите, произведени от автомобилния гигант.

В началото на октомври австралийският филиал Volkswagen-Australia обяви, че изтегля продадените на Зеления континент над 90 хиляди автомобила, с програмно осигуряване (софтуер), което изкуствено занижава показателите за изхвърлянето на вредни вещества.

"Цената на купените от австралийците автомобили Volkswagen и Audi е понижена по този начин поради независещи от тях причини”, обяви шефът на кантората, която ще представлява интересите на ищците Чарлз Банистър. „Ние ще търсим компенсация за понесените щети”, казва той, цитиран от ТАСС.

Според Volkswagen-Australia ще бъдат изтеглени общо над 77 хиляди коли Volkswagen и над 14 хиляди Audi, продадени на австралийския пазар през 2008-2015 година.

В момента разследването на обстоятелствата около технологичните машинации на германския концерн се провеждат от Австралийската комисия за защита на конкуренцията и правата на потребителите. Според местните медии резултат от това разследване може да стане съдебен иск срещу Volkswagen.

Автомобилният гигант е във фокуса на разследвания и в редица страни от Европа и Азия. Както се отбелязва в прессъобщението на Volkswagen проблемът с фалшификацията на данните за екологичните тестове за съдържанието на вредни вещества в изхвърляните автомобилни газове засяга до 11 милиона коли по света.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички