Електромобилите ще достигнат сериозен пазарен дял тази година


Електромобилите ще достигнат сериозен пазарен дял тази година
Снимка: Next e.Go Mobile

3415

Продажбите на електрически превозни средства бързо се увеличават, като се очаква такъв да бъде всеки пети продаден автомобил тази година, сочи доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ), предаде АФП.

Според МАЕ бързата електрификация на автомобилния транспорт ще има големи последици за енергийната индустрия, тъй като ще премахне необходимостта от 5 милиона барела петрол на ден до края на десетилетието. Световното потребление на петрол е средно малко над 100 милиона барела на ден.

Продажбите на електрически автомобили в България скачат почти тройно

"Електрическите превозни средства са една от движещите сили в новата глобална енергийна икономика, която бързо се оформя, и те водят до историческа трансформация на автомобилната индустрия в световен мащаб", заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

В годишния си доклад за електрическите превозни средства МАЕ заяви, че очаква годишните продажби да нараснат с 35% тази година, като достигнат 14 милиона. Агенцията прогнозира, че това ще бъде пазарен дял от 18%, в сравнение с 4 на сто през 2020 г.

По-голямата част от продажбите на електрически автомобили са концентрирани на три пазара - Китай, Европа и САЩ.

Китай е с водеща позиция с 60% от световните продажби на електрически превозни средства през миналата година, сочат данните на МАЕ.

В доклада на агенцията се казва, че мерки като Закона за намаляване на инфлацията в САЩ, който предлага щедри субсидии на потребителите за преминаване към електрически превозни средства, допълнително ще увеличат продажбите през следващите години.

МАЕ прогнозира, че средният дял на електрическите автомобили в общите продажби в Китай, ЕС и САЩ се очаква да нарасне до около 60% до 2030 г.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички