Ford разработи технология, която позволява на шофьорите да виждат зад ъгъла


Ford разработи технология, която позволява на шофьорите да виждат зад ъгъла
Снимка: Getty Images/Guliver

2168

Автомобилната компания Ford е разработила технология, която позволява на шофьорите да виждат зад ъглите, за да избегнат катастрофа, пише MailOnline.

Това е възможно, благодарение на специална двойна камера в предната част на колите, която предоставя 180-градусов изглед както наляво, така и надясно. Според експерти това ще помогне да се предотвратят до 20 процента от пътните инциденти, дължащи се на ограничена видимост.

Екран на контролното табло показва приближаващи се автомобили, пешеходци или велосипедисти, който не се виждат заради зле паркирани коли или други пречки. Камерата разполага дори с автоматично телескопично устройство за измиване, което поддържа лещите й винаги чисти. Тя се активира чрез бутон на таблото и ни помага да забележим други участници в движението, които се приближават от една от двете страни, преди да преминат пред колата. Системата е особено полезна при излизане от тунели, странични улици и гаражи, когато най-често навеждаме напред и се оглеждаме настрани.
Новата система дебютира като допълнителна екстра на цена 400

долара за всички нови модели Ford S-Max и Galaxy, които ще се появят на пазара през август, както и за спортния автомобил Ford Edge, които се очаква до края на годината.

Изследване на европейската организация за безопасност по пътщата SafetyNet показва, че 19% от инцидентите са свързани с нарушена видимост. Според данни на британския Департамент по транспорта от 2013 година пък нарушената видимост е била причина за 11 на сто от всички пътни инциденти.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички