Французи създадоха роботакси


Французи създадоха роботакси
Снимка: Navya Technologie

2902

Френската компания Navya Technologies има амбициите да победи гиганти като General Motors и Alphabet с ново роботакси, което да стане част от голяма гама автономни автомобили. Още през лятото фирмата пусна 15-метрови совалки, които вече са част от бизнес-района на Париж. Сега Navya Technologies, чиито инвеститори включват и производителят на автомобилни компоненти Valeo, е готова с по-малък автомобили за шестима души.

Така нареченото "роботакси" бе представено във френската столица, като ще се предлага на цена от 250 000 евро. Според създателите на превозното средство, то е разработено изцяло от нулата, като това важи не само за външния вид и конструкцията, но и за софтуерните решения, които използва. С тях машината значително превъзхожда конкурентите на пазара, предаде Actualno.com.

"Ние сме първите, които замислят и произвеждат автономни автомобили, без да приспособяват за това вече готови модели. Сега целта ни е да станем първата компания в света, която да предлага пълна гама електромобили", категоричен е изпълнителният директор на Navya Кристоф Сапт.

Машините на компанията ще могат да развиват скорост от максимум 80 км/ч, като през следващите няколко седмици ще бъдат активно тествани по улиците на Париж. Продажбите им ще стартират през първите три месеца на 2018 г. До момента в Navya са постъпили поръчки от френска транспортна фирма, както и от компания от Австралия. Общият им брой е 30 машини.

В Navya обаче трябва да се справят с няколко сериозни проблема. Основният е огромната конкуренция на пазара, тъй като големите производители вече активно работят по подобни проекти. Отделно опитът на компании като Tesla показват, че автопилотът не е толкова безпроблемен, колкото изглежда на теория.

Все пак в компанията се надяват, че през 2018 г. ще могат да произвеждат по 450 такива коли годишно. Около 1/3 от тази продукция ще бъде предназначена за пазара в Щатите, където е и производствената база на Navya.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички