Jaguar представи супермодерна система за навигация


Jaguar представи супермодерна система за навигация
Снимка:

2044

Автомобилната компания Jaguar представи “360-градусово виртуално предно стъкло”, което показва на шофьора изгледа извън колата, пише The Telegraph.

Във виртуалното стъкло рамките на прозорците са невидими, така че нищо не нарушава видимостта. При каране по натоварени пътища, когато поглеждането настрани към екрана на навигацията може да е опасно, на виртуалния дисплей се прожектира кола фантом, която водачът да следва. Фирмата смята, че технологията за навигация чрез следване на кола фантом, която в момента е в процес на разработка, е бъдещето на автомобилните технологии. Тя привлича погледа на шофьора към пътя и така ще намали разсейването, което често е причина за инциденти.

За да изглеждат рамките на прозорците невидими, върху тях са монтирани екрани, излъчващи на живо видеокадри, заснемани от камери от външната страна на автомобила. По този начин се създава илюзията, че водачът може да вижда през метала.

Пешеходците, велосипедистите и другите автомобили се виждат без “слепи” точки. Като допълнителна мярка за сигурност пешеходците и колоездачите се показват в поле с различен цвят, за да се заостри вниманието на шофьора. Когато той предприема смяна на посоката, обръща глава по време на маневра или пък, когато автомобилът наближи кръстовище, системата автоматично прави лявата или дясната рамка на прозореца прозрачна.

Виртуалното стъкло ще бъде свързано с облачна платформа, като това ще даде възможност да се показва допълнителна информация - от списък на бензиностанции до данни за броя на свободните паркоместа в даден район. Свързаният с интернет автомобил ще навигира водача си не само чрез имена на улици и пътни знаци, но и чрез забележителности или известни сгради и места.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички