Какво е това тягови акумулатори?


Какво е това тягови акумулатори?
Снимка:

21323

Батериите се използват широко в съвременното ежедневие. Те се използват както в комуникациите, така и за стартиране на двигатели на автомобили, за домакински уреди и като резервни захранвания.

Източниците на енергия, чиято основна цел е да доставят енергия на техническо оборудване с електрическо задвижване като мотокари, електрически автомобили, мотори за лодки и други се наричат тягови акумулатори.


Предназначение и характеристики


В акумулаторните батерии, предназначени за стартиране на двигатели с вътрешно горене - стартер или старт, са стандартизирани три основни показателя:

Номинално напрежение

Традиционните напрежения са 6 или 12 V за мотоциклети, 12 V - за бензинови и дизелови електроцентрали на автомобили, моторни шейни, моторни лодки, 24 V - за дизелови двигатели с висока мощност. Средното напрежение на една батерия обикновено е 2 V. Общото напрежение на акумулатора се получава чрез последователно свързване на необходимия брой батерии.

Капацитет на батерията, който се измерва в Ah (ампер * час)

Тази цифра може да варира от 5 до 190 или повече Ah, в зависимост от предназначението на батерията. Колкото по-високи са характеристиките на мощността на двигателя, толкова по-голям трябва да бъде капацитетът на източника на ток, който се изисква за стартирането му.

Начален ток

Това е един много важен параметър, който характеризира автомобилните акумулатори. Това се обяснява с факта, че в момента на стартиране на двигателя с вътрешно горене електрическият стартер консумира много голямо количество ток. Ясно е, че за да се стартира мощна дизелова електроцентрала, понякога са необходими значителни пускови токове, които могат да достигнат 1000 или повече ампера.

Стартерните батерии са много чувствителни към дълбоко разреждане. Така 20-30 пъти разреждане под 10 V води батерията до почти пълна загуба на своите акумулиращи свойства.
Тяговите акумулатори не могат да се използват като стартерни батерии. Те не предоставят възможност за създаване на пусков ток с висока плътност, защото целта им е да доставят стабилен ток за дълго време. Такива тягови акумулатори се използват като източник на енергия за електродвигатели (мотокари, лодки, скутери, велосипеди).

Те могат да бъдат разредени до почти нулеви стойности, без да губят свойствата си. Производителите препоръчват да се поддържа минималното напрежение на разреждане на ниво 5-7% от декларираното номинално напрежение.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички