Компаниите Renault и Nissan водят преговори за сливане


Компаниите Renault и Nissan водят преговори за сливане
Снимка: Getty Images

3522

Автомобилните компании Renault и Nissan преговорят с идеята за обединение на бизнесите си. Това съобщи Bloomberg, като се позова на свои "запознати" източници.

Евентуална сделка ще прекрати настоящото партньорство между компаниите и ще създаде една обща корпорация. В момента Renault държи 43% дял в Nissan, а японският производител притежава 15% дял във френския си конкурент. Инициатор на новите преговори е Карлос Госн, председател и на двете компании. Именно той ще стане шеф и на обединението.

Според източниците на агенцията сключването на сделка обаче може да се окаже трудно. Френското правителство притежава дял от 15% в Renault и може да не е съгласно да се откаже от контрола си в компанията или да отслаби позициите си в нея.

Властите в Париж, както и в Токио, ще трябва да одобрят споразумението и не е изключено да имат непреклонни позиции за това къде да се намира основната централа на новата компания, посочват още запознатите. Сред възможностите са Лондон или пък Нидерландия.

Обединена корпорация би била по-силен противник на Volkswagen и Toyota на фона на съществените промени на автомобилния пазар, сред които растящата популярност на електромобилите и пускането на самоуправляващи се коли.

 

 

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички