Нова система на Tesla позволява на колите да се престрояват сами


Нова система на Tesla позволява на колите да се престрояват сами
Снимка: Getty Images

2571

Производителят на електрически автомобили Tesla Motors се надява да надмине съперниците си с нова автопилотна система, която позволява на колите сами да се престрояват в друга лента, пише The Guardian.

Подобно на полуавтоматичните системи на компании като Mercedes, Audi и Volvo, технологията на Tesla държи автомобила в лентата му и спазва определено разстояние от колата отпред както на магистрали, така и по градски улици. Системата е в състояние да намери паркомясто и да паркира паралелно и използва камери и сензори, за да предупреждава шофьорите за риск от страничен удар. Експерти посочват, че възможността за смяна на лентата се предлага за пръв път.

Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъкс посочва, че системата постоянно ще събира данни от водачите, за да се усъвършенства. Тя ще записва, например, колко бързо и в същото време безопасно водачът може да премине по определен завой или къде има “стоп” знаци. “Смятам, че това ще бъде удоволетворяващо изживяване за хората”, казва Мъск.

“То драстично ще промени визията им за бъдещето”. Мъск предупреждава обаче, че шофьорите трябва да държат здраво волана и че автопилотната система ще им го напомня. Водачите, а не Tesla, ще носят отговорност в случай на инцидент, изтъква Мъск. По думите му от техническа гледна точка напълно автономните автомобили ще станат реалност след най-малко три години, въпреки че вероятно ще е необходимо повече време, за да бъдат разрешени от регулаторите.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички