PSA официално е собственик на Opel


PSA официално е собственик на Opel
Снимка: Opel

4665

Френският автомобилен производител PSA Peugeut-Sitroen обяви, че е приключил по-рано процедурата по придобиване на конкурентните марки Opel и Vauxhall. Това го прави втория по големина автомобилен производител в Европа след Volkswagen.

PSA, която е собственик на марките Peugeut, Sitroen и „DS”, се съгласи в началото на март да плати 1,3 млрд. евро за Opel - историческата немска фирма, притежавана от американския автомобилен гигант General Motors в продължение на десетилетия, както и нейното британско дъщерно дружество Vauxhall. Очакваше се сделката да бдъе приключена до края на годината.

Opel и Vauxhall имат на разположение 100 дни, за да изготвят стратегически план за дейността си в новата компания, съобщава AFP.

За плануваното прехвърляне се заговори в средата на февруари, което предизвика страхове в Германия и Великобритания, че новият собственик може да предприеме съкращения в заводите. Във Vauxhall работят около 5000 души във Великобритания. Opel има близо 10 фабрики в Европа и около 35 600 служители.

Основана през 1862 г. като производител на шевни машини, Opel се превръща във водеща автомобилна марка за кратко време и отдавна е позната гледка по всички европейски пътища.

През последните години обаче компанията генерира огромни загуби, струващи на General Motors над 15 млрд. долара от 2000 г. насам.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички