Разследват Volkswagen за унищожаване на документи, свързани с емисионния скандал


Разследват Volkswagen за унищожаване на документи, свързани с емисионния скандал
Снимка: Getty Images/Guliver

3185

Германски прокурори разследват член на правния екип на Volkswagen. Той е заподозрян, че е насърчавал други служители да унищожат или да изнесат документи от компанията в седмиците преди американските власти да разкрият, че немският производител на автомобили е подправял софтуерно резултатите от газовите емисии, отделяни от дизеловите двигатели на неговите автомобили. Това съобщава The Wall Street Journal.

Ако информацията е вярна, това ще означава, че висши служители на Volkswagen са знаели още през август, че Агенцията за защита на околната среда на САЩ се подготвя да отправи официално оплакване, което да предизвика разследване от страна на американските власти. Доказателство за умишлено възпрепятстване може да увеличи обвиненията срещу немския автомобилен гигант от страна на властите в САЩ на фона на криминалните разследвания около дизеловия скандал. 

Служителят на компанията е направил предложения на други служители по заобиколен начин, че те трябва да изтрият или поне да преместят файлове, свързани с въпроси около дизеловите двигатели и техните тестове. Служителите на Volkswagen са прехвърлили голяма част от данните на малки дискове, повечето от които обаче са били възстановени по-късно. "Ние не смятаме, че са били изгубени много данни, които биха могли значително да възпрепятстват или да забави разследването", посочи прокуратурата.

В отделен случай, бивш служител на Volkswagen е завел през март дело в Мичиган, твърдейки, че колегите му са продължили да изтрива файлове в един от центровете за данни на компанията в Обърн Хилс, Мичиган дори и след септември 2015-а година, когато разследващите органи в САЩ са изискали от работниците да запазят всички файлове като потенциални доказателства в разследването.

През миналия септември власти в САЩ разкриха, че "Фолксваген" е манипулирал софтуер в някои от своите дизелови автомобили, за да отчитат по-ниски нива на емисиите на вредните токсични азотни оксиди по време на лабораторни тестове, отколкото в реални условия на шофиране.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички