Скандалът с вредните емисии струва 3,5 млрд. евро на Volkswagen


Скандалът с вредните емисии струва 3,5 млрд. евро на Volkswagen
Снимка: Getty Images/Guliver

1911

Автомобилният гигант Volkswagen излезе на солидна загуба през третото тримесечие на годината. Тя се дължи на разходите, свързани с разразилия се мащабен скандал около фалшивите тестови резултати на отделяните вредни газови емисии от дизеловите автомобили.

През последното тримесечие немският компания отчете оперативна загуба от 3,48 млрд. евро, като това представлява първи дефицит от най-малко 15 години насам, съобщава БНР.

От Volkswagen посочиха, че оперативната печалба ще бъде значително под нивата от преди година с оглед на разходите, свързани със скандала с вредните газови емисии.

Нейните печалби са били негативно повлияни от заделени 6,7 млрд. евро за предстоящите мерки, свързани с въпроса с вредните дизелови емисии. Това означава, че дружеството е заделило допълнително 200 млн. евро над предварително обявените 6,5 млрд. евро за покриване на разходите около този скандал.

В същото време немската автомобилна групировка продължава да се придържа към своите прогнози за продажбите през цялата настоящата година, които да бъдат на миналогодишното ниво от 10,4 милиона автомобили.

"Volkswagen има много солидни и стабилни ликвидни ресурси. Това ще ни помогне да се справим с предизвикателната ситуация, породена от финансовото въздействие от настоящия скандал", заяви главният финансов директор на компанията Франк Витер. Според него приходите за последното тримесечие са нараснали с 5% до 51,5 млрд. евро.

Въпреки слабите финансови резултати, които обаче бяха в рамките на очакванията, акциите на Volkswagen нараства с около 3% в началото на днешната европейска търговия.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички