Tesla пуска самоуправляващи се коли на пазара в САЩ през лятото


Tesla пуска самоуправляващи се коли на пазара в САЩ през лятото
Снимка: Getty Images

2007

За много шофьори, които пътуват на далечни разстояния всекидневно, перспективата да разполагат със самоуправляващ се автомобил остава непостижима мечта. Изпълнителният директор на Tesla Елон Мъск направи голяма крачка в тази посока, заявявайки, че производителят на луксозни електрически автомобили ще представи автономна технология през лятото, пише The New York Times.

Тя ще даде възможност на водачите да оставят колите да се управляват сами по главните пътища, каквито са магистралите.
Мъск посочи, че благодарение на софтуерно обновяване моделът S на Tesla ще може да се самоуправлява, поне през част от времето, преминавайки на хендсфри (hands-free) режим, който компанията нарича автопилот. Някои експерти от бранша обаче смятат, че съществуват сериозни въпроси по отношение на законността на автономните превозни средства и смятат, че собствениците на Model S, които ще се опитат да използват автопилота, ще нарушат съществуващите регулации.

Редица щати са приели закони, позволяващи безпилотни автомобили, но това се отнася до провеждане на тестове, а не за използване от потребители. Говорителят на Tesla Алексис Джорджсън казва, че „няма нищо в системата за автопилот, което да е в конфликт със съществуващите правила“. Карл Тобиас, преподавател по право в Университета на Ричмънд, отбелязва, че въпросът с отговорността при автономните коли ще се изясни чрез съдебни дела, в които застрахователните компании, производителите и гражданите спорят за това кой е отговорен.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички