Volkswagen може да продаде някои от луксозните си марки


Volkswagen може да продаде някои от луксозните си марки
Снимка: Getty Images/Guliver

3874

Спадът на продажбите на Volkswagen след аферата "Дизелгейт" може да накара германския автогигант да продаде някои от луксозните си брандове, за да намери пари за плащане на своите кредити, съобщава Reuters.

През ноември продажбите на компанията се понижиха с 20%, което на фона на заема от 20 млрд. евро за плащане на компенсации заради измамата с вредните емисии, вещае финансова криза за компанията. Но тя може да се раздели с някои от луксозните си марки като Bentley, Lamborghini и Ducatti, за да набави средства.

Според неназовани източници, в опита си да получи огромния заем, Volkswagen е обещал пред банките да разпродава свои активи, в случай че няма средства за тяхното погасяване.

Оценката за разходите, които се очертават пред VW, надвишава 80 млрд. евро, които няма как да бъдат получени от продажбата на луксозните марки на групата. Затова анализатори смятат, че при най-лошия сценарий компанията може да стигне и до разпродажба на някои от основните си автомарки (или дялове от тях) като Audi, Porsche, Seat, Skoda и Man.

Скандалът около Volkswagen се разрази през септември. Тогава бе разкрито, че компанията използва софтуер, който манипулира и занижава количеството вредни емисии, изпускани от някои нейни двигатели в атмосферата.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички