Започна разследване срещу бившия шеф на Volkswagen


Започна разследване срещу бившия шеф на Volkswagen
Снимка: Getty Images/Guliver

3260

Прокуратурата в германския град Брауншвайг, провинция Долна Саксония, започна разследване срещу бившия ръководител на автомобилния концерн Volkswagen Мартин Винтеркорн по подозрения в манипулиране на пазара.

Винтеркорн се оттегли от ръководната си длъжност във Volkswagen след разгарянето на „дизеловия скандал” миналата година. Тогава стана ясно, че в автомобилния концерн има оборудване, снижаващо реалните показатели на изхвърляните в атмосферата вредни емисии.

„Първоначалните подозрения в манипулиране на пазара са насочени срещу двама бивши членове на борда на VW Group. Един от тях е бившият изпълнителен директор на Volkswagen проф. д-р Мартин Винтеркорн, се казва в съобщение на прокуратурата, цитирано от БГНЕС.

След като миналата есен стана ясно, че компанията от Волфсбург а е мамила при тестовете за измерване на вредните газове, Volkswagen обяви, че работи по изясняване на нередностите, засягащи софтуера, използван в дизеловите двигатели.

Германският производител на автомобили съобщи, че ще коригира прогнозата си за резултатите за 2015 според това решение. Тогава Винтеркорн заяви, че 11 милиона превозни средства в света са въвлечени в скандала и са заделени 6,5 млрд. евро, за да се покрият разходите след установяването на нередностите.

Скандалът се разрази след като Агенцията за защита на околната среда на САЩ – EPA, съобщи на 18 септември 2015 година, че VW е манипулирал данните от тестовете, което изправи компанията пред глоби за над 18 млрд долара. Скандалът доведе до извинения, поднесени от главния изпълнителен директор на VW, който обеща да върне доверието на потребителите.

Още от Автомобили


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички