Икономическата свобода и щастието са пряко свързани


Икономическата свобода и щастието са пряко свързани
Снимка: Thinkstock

2325

Страните, които дават на гражданите си по-голяма икономическа свобода, имат и по-щастливо население. Това показва ново проучване на Института Фрейзър, съобщават канадски медии.

В рамките на изследването са проучени 42 основни показателя като например свободата на избор, нивото на трудова заетост, нивото на образованост и семейното положение. Така е било създадено и класирането на страните, които насърчават икономическата свобода на гражданите си.

„Има пряка връзка между степента на икономическата свобода на страната и удовлетвореността на гражданите й“, казва Фред Макмахън от института.

Според него икономическата свобода има по-силно отражение върху личната удовлетвореност от размера на доходите, заетостта или действащата политическа система.

„Ако живеете в страна, в която можете да правете бизнес свободно, да избирате професията си, да започвате начинания и да спестявате така, както вие намирате за добре, тогава имате усещането, че контролирате бъдещето си, а това бъдеще може да ви направи още по-щастливи“, казва Мартин Род - друг участвал в проучването изследовател.

Едни от най-щастливите нации са тези на Колумбия, Мексико и Норвегия. Най-неудовлетворените хора пък живеят в Зимбабве, Танзания и Молдова, следвани от Египет, Грузия, Руанда, Етиопия, Индия и България.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички