Може ли човек наистина да умре от липса на сън?


Може ли човек наистина да умре от липса на сън?
Снимка: iStock/Guliver

10616

Знаем, че честото недоспиване е вредно и води до редица здравословни проблеми, но може ли в действителност то да доведе до фатален край?

Днес Ранди Гарднър е жив и здрав на своите 68 години. Когато обаче бил на 17, престоял буден и без грам сън в продължение на 264 часа. Той не само е поставил рекорд за лишаване от сън, но е и показал, че поне понякога е възможно да не спите цяла седмица и да не ритнете камбаната преждевременно.

Но преди да си направите тенджера с еспресо, ето няколко неща, които може би е добре да знаете, ако искате да изследвате дългите полета на безсънието нарочно. Истината е, че поне досега няма абсолютно никакви научни доказателства, че може да умрете от липса на сън, предава Science Alert.

След три ден без сън Гарднър е влязъл в раздразнително настроение и е започнал да губи координация. Малко по малко са били засегнати всичките му сетива, включително и обонянието. На петия ден е започнал да халюцинира и мозъкът му лека-полека е започнал да изпада в съноподобно състояние. Изследванията на мозъка му са показали, че реално той не е бил напълно буден, както е изглеждало. Всъщност, отделни части от мозъка му са се изключвали за локална невронна "дрямка" от време на време. И докато това със сигурност не са били приятни преживявания, не е имало основание да се смята, че животът на Гарднър е бил в опасност.

Все пак имайте предвид, че липсата на сън увеличава риска от болести на сърдечната система и удар, както и от диабет, депресия и други опасни състояния. Затова се старайте да отделяте достатъчно време за почивка. 

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички