Асен Василев представи мерки за оздравяване на енергетиката


Асен Василев представи мерки за оздравяване на енергетиката
Снимка:

499

Енергийният сектор в България е тежко болен и тепърва ще е необходима много работа, за да може той да се възстанови, твърди министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, цитиран от БГНЕС.

"В момента системата е изключително неефективна, има много губещи и малко печеливши и е необходима солидарност на всички по веригата, за да започнат да се решават проблемите. Сега в енергетиката има свръхкапацитет и свръхпроизводство. Има инсталирани мощности за 12 000 мегавата, а консумация в пиковите моменти е 4700 мегавата. Най-високият износ през последните няколко месеца е достигал 300 мегавата", каза още енергийният министър.

Василев представи днес идеите на министерството за спешни мерки в сектор "енергетика". От МИЕТ предлагат производителите на енергия от възобновяеми източници - фотоволтаици и ветроцентрали, които девет месеца са били в неизпълнение на закона, да бъдат спрени временно - до изпълнение на законовите изисквания. "Има ВЕИ-та, които 9 месеца не са подавали в реално време информация за произведеното количество електроенергия към централното диспечерско управление", коментира енергийният министър и обясни, че всички централи които не подават тази информация, ще бъдат спрени, докато не започнат да правят това. Министър Василев вече е пратил указания към ЕРП-тата и ЕСО да предприемат тази мярка. "Тези ВЕИ-та създават системен проблем, те са в неспазване на Закона за енергетиката", коментира още той.

От МИЕТ ще изпратят предложение до ДКЕВР за смяна на начина на изчисляване на енергията, произведена от заводските централи с "кафява енергия". Идеята на министерството е ДКЕВР да въведе механизъм за нетирано изкупуване от НЕК и ЕРП на електроенергия, произведена от заводски централи, за да се заплащат само разликите между производството и консумацията. "В момента има немалко мощности, които са наследени още от преди 1989 година, когато големите заводи са имали собствено производство на електроенергия и топлинна енергия и тази енергия се изкупува от преференциални цени от НЕК. Няма нищо лошо в това, но лошото е, че тази системата е била некоректно използвано до момента. Изкупувана е цялата произведена енергия на висока цена, а след това заводите са си купували енергия от НЕК на по-ниски цени", обясни министър Василев.

МИЕТ искат ЕСО да предложи технически издържана и правно допустима възможност за премахване на ограниченията за износ на електроенергия за Турция. Тя не е част от общоевропейската енергийна мрежа и има наложени ограничения на капацитета за износ на турската граница. Работим да премахнем тези ограничения, обясни министър Василев.

Министерството ще настоява ЕСО да предложи редуциране на количество "студен резерв" за периода до септември 2013 година от 1040 мегавата на 840 мегавата и да предприеме необходимите действия за провеждане на тръжна процедура за изкупуване на "студен резерв" съгласно Закона за енергетиката. "Искаме да се проведе търг за това кой да предостави този студен резерв", коментира министърът.

Предлага се и ДКЕВР да преразгледа възможностите за модифициране на такса "пренос" с оглед стимулиране на износа. МИЕТ искат ДКЕВР да предприеме правилата за търговия като осигури влизането им в сила до 15 април, като и да одобри до същата дата Общите условия за достъп на производители до преносната и разпределителната мрежа в страната. Това е първа стъпка към либерализацията на пазара, подчерта министърът. Очаквам от регулатора по честен начин да даде тези условия, добави той.

Още една от предложените от МИЕТ спешни мерки е свързана с работата на държавния регулатор. Идеята е ДКЕВР да изготви механизъм за точното определяне и контрол на количествата електроенергия, формиращи квотата за обществен доставчик - квотни централи, обществен доставчик, крайни снабдители.

"Искаме КЗК да започне секторен анализ на сектор енергетика, това е в правомощията й и тя е задължена да предостави този анализ в най-кратък срок", каза още енергийният министър. Той вече е разговарял с финансовия министър Калин Христов Агенцията за държавна финансова инспекция да влезе в най-големите държавни предприятия в енергетиката и да направи одит на обществените поръчки, провеждани там.

В момента това са мерки, които да балансират системата. Те няма да доведат до дълготрайно решение, но поставят начало на честни и икономически обосновани отношения в енергетиката. За останалите мерки трябва да минем през Обществения съвет в сектор "енергетика", коментира министърът.

До края на седмицата МИЕТ ще очаква коментари по проекта на правилник за дейността на Обществения съвет и ще приемат предложения за участници в съвета. На първото заседание на Обществения съвет ще бъдат разгледани дългосрочните договори за доставка на енергия.

  • Етикети:

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички