"Газпром": 50% от морския участък на "Турски поток" са готови


"Газпром": 50% от морския участък на "Турски поток" са готови
Снимка:

2979

50% от морския участък на газопровода „Турски поток“, или 930 км общо от двете тръби, са поставени по дъното на Черно море. Това се казва в съобщение на оператора на проекта, предаде ТАСС.

„На 6 март приключи изграждането на 50% от морския участък от газопровода „Турски поток“. Към днешна дата са изградени над 930 км от двете тръби на газопровода по дъното на Черно море. Корабът Pioneering Spirit, който се занимава с дълбоководното строителство, е преминал през първата половина на деня контролната точка от 706 километър от първата отсечка на газопровода. По втората отсечка през 2017 г. са изградени 224 км“, се посочва в съобщението.

„Газпром“ оценява стойността на строителството на газопровода „Турски поток“ на 7 милиарда евро. Заместник-председателят на УС на газовия холдинг Андрей Круглов съобщи, че най-вероятно „Турски поток“ първоначално ще се финансира от бюджета на „Газпром“, а в бъдеще ще се рефинансира с емитирането на облигации.

През януари „Газпром“ получи разрешение от турските власти за изграждането на втората отсечка от морския участък на газопровода до крайбрежието на Турция. Инвестициите в тръбопровода за тази година са планирани на нивото от 182,4 милиарда рубли срещу 92 милиарда рубли през 2017 г.

Строителството на морския участък от „Турски поток“ започна през май 2017 г. Проектът предвижда строителството на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция и по-нататък до границата с Гърция, отбелязва ТАСС. Дължината на морската част е около 930 км, а на сухопътната – 180 км.

Първата тръба ще захранва със „синьо гориво“ турския пазар, а втората ще снабдява с газ държавите от Южна и Югоизточна Европа. Капацитетът на всяка от двете тръби е по 15,75 милиарда куб.м. годишно.

В съответствие с графика, първите доставки се предвиждат да започнат в края на 2019 г. Строителството на морския участък се осъществява от компанията South Stream Transport B.V., която е 100% дъщерно дружество на „Газпром“.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички