"Газпром" смъкна цената на газа за частните турски компании


"Газпром" смъкна цената на газа за частните турски компании
Снимка:

2904

Руският енергиен гигант "Газпром" се съгласи да намали цената на газа за частните турски компании след продължителни преговори. Над една трета от вноса на руски газ в Турция се осъществява именно от частни компании, които досега купуваха синьото гориво по 374 долара за 1000 куб. м, а това значително надхвърля средните цени за Европа, съобщава БНР.

След предоставената от "Газпром" отстъпка цената за първото тримесечие ще падне под 300 долара, а за второто ще бъде около 260 долара, съобщава в-к "Комерсант", като се позовава на свои източници. Според изданието това намаление трябва да позволи на "Газпром" да запази своите позиции на турския пазар.

Споразумението влиза в сила със задна дата от 1-ви януари, което означава, че руската газова компания ще трябва да върне част от направените вече плащания или близо 300 милиона долара.

За намаление на цената на руския газ преговаря и държавната турска компания "Боташ", но засега без резултат, което постава под съмнение напредъка по проекта "Турски поток". "Газпром" е заинтересован колкото е възможно по-скоро да започне строителството на газопровода, тъй като вече е загубил няколкостотин милиона евро, плащайки за престоя на корабите за полагане тръбите по дъното на Черно море, които шести месец се намират във Варненското пристанище.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички