Газът поевтинява - какви ще са облекченията и за кого


Газът поевтинява - какви ще са облекченията и за кого
Снимка:

546

Чаканото с нетърпение поевтиняване на природния газ предизвика противоречиви реакции – колко по-евтино ще бъде, кой ще спечели от поевтиняването и има ли такива, които ще загубят.

Според министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев понижението на цената на синьото гориво ще е на първо място облекчение за бизнеса и за потребителите. Ако не е била постигната договорка за поевтиняването още през април тази година, то българският бизнес и потребителите у нас са щели да плащат с 300 млн. долара повече през 2013 година.

По изчисления на Добрев цената на природния газ, доставян от Русия за „Булгаргаз”, пада с 20%, предаде Агенция „Фокус”. Официално след преговорите с „Газпром” през пролетта на тази година обаче беше обявено поевтиняване от 11%, като то не влезе веднага в сила. Това предизвика редица спекулации при каква база на цената всъщност ще има понижение от 11% и дали в крайна сметка няма дори да се окаже, че спрямо второто тримесечие на 2012 година цената няма да е по-висока.

Вчера, 10 декември, „Булгаргаз” подаде заявление за намаление на цената на газа за първото тримесечие на 2013 година. Намалението е от 9,3%, т.е цената на 1000 кубични метра е 660,64 лева. Делян Добрев уточни, че досегашната цена е била 728,34 лева. Ако обаче не е била договорката за понижение на цената при руските доставки, цената за периода януари-март 2013 година е щяла да бъде 817,69 лева.

По данни на Евростат за втората половина на 2011 година цената на природния газ за индустриалните потребители в България е третата най-ниска в ЕС – 0,032 евро на киловатчас енергия. Прави впечатление обаче, че в развити икономики като Холандия, Белгия и Испания цената е само с 0,001 – 0,002 евро по-висока.

За домакинствата цената в България отново към втората половина на 2011 година е била 0,047 евро на киловатчас енергия. За сравнение в Румъния тя е 0,028 евро.

Според Добрев за поевтиняването спомага и факта, че „Газпром Експорт” доставя 98% от необходимото за България количество газ директно на „Булгаргаз”, а не чрез посредници, както е било по стария договор.

Добрев коментира, че отстъпката от 20% на цената на газа ще се отрази и на местния добив, като той ще е с 35% по-евтин. Усилията на държавата са насочени и към увеличаване на местния добив, като за тази година се очаква той да е 490,1 млн. куб. метра. Благодарение на находището в Девинци, от което трябва да започне да се добива в средата на 2013 година, добитият местен газ трябва да достигне до 574,7 млн. кубика за следващата година, добави министър Делян Добрев.

Топлофикационните дружества

След съобщението на „Булгаргаз” за исканата нова цена на синьото горива, заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски изказа опасение, че твърде голямото поевтиняване ще навреди на дружествата. Причината – топлофикациите нямало как да сметнат потреблението на дневна база за по-дълъг период от време, а това било нужно, тъй като в новите договори за доставка от „Булгаргаз” се предвиждала по-висока цена за топлофикационните дружества, ако надвишат средно максимално количество потребявана на ден суровина. Експерти в тази сфера говорят, че топлофикациите могат да понесат само 5% поевтиняване на газа.

А колко точно ще е поевтиняването – председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев каза пред „Фокус”, че ще е ясно в края на следващата седмица – точно преди Коледа. Прогнозата на Семерджиев е за по-голямо от предложените от "Булгаргаз" 9,3% поевтиняване, а за парното и топлата вода понижението на цената ще е между 3% и 7%.

Ивайло Петров

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички